Kilchoman Sweden Exclusive No 1 Small Batch Release (2019) 47,2%

Valde här om dagen att rycka folien på en Islay-whisky som har fått stå till sig ett par år och pryda whiskyhyllan. Förväntningarna och nyfikenheten har (som vanligt) varit stora då jag oftast gillar vad som kommer ifrån detta destilleriet.

Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch Release är den första whiskyn i serien och är ett giftermål av fyra bourbonfat (85%) och ett Oloroso sherryfat (15%) vilket totalt resulterade i 1 260 flaskor och som släpptes i slutet av dec -19 exklusivt för vårt avlånga land.

(Detta är en whiskypost som bygger på en egenhändigt inköpt helflaska att kunna njuta av privat)

Kilchoman Sweden Exclusive No 1 Small Batch Release (2019) 47,2%

 WHISKY: Kilchoman Sweden Exclusive No 1 Small Batch Release
 STYRKA: 47,2% BUTLEJERAD: 2019  ÅR: NAS
 REGION: Islay TYP: Singlemalt  PRIS: 649 kr
 DESTILLERI: Kilchoman SB-ART NR: 40658
 PRODUCENT: Kilchoman LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits
 NON-CHILL FILTERED: NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 1260 st FENOLHALT:
 FATTYP: Bourbon / Oloroso Sherry
ÖVRIGT: Tillfälligt sortiment

 

Mina omdömen: Kilchoman Sweden Exclusive No 1 Small Batch Release (2019) 47,2%

DOFT: God och ganska stor doft som är förhållandevis torvrökig med inslag av bourbon och lite lädersoffa och några dadlar i perferin. Upplever sherryinslaget som ganska mycket mindre än bourbon-karaktären som tar för sig lite mer, dock på ett bra sätt och där den ganska dova rökigheten också är ganska tydlig och möjligtvis även har nån pytteliten droppe citrus i sig.  

SMAK: Även här är den rökiga torven en av de stora smaksättarna och där bourbonfatet också är tongivande. Andra inslag är spannmål, några sultanrussin, mandelmassa, läderskärp, halm och torkad frukt. Ganska kraftfull whisky (utan att vara spritig) och som tål nån droppe vatten om man vill.

ESMAK: Lång, torvig, mediumrökig och där bourbon-inslaget fortfarande styr (tillsammans med mandelmassan) över de lite lättare sultanrussinen som lite grann försvinner.

HELHET: En god och stabil Kilchoman-whisky som (jag upplever) är mera bourbon-insprierad än sherrynyanserad och med en torvrökighet som i min gom landar nånstans kring medel i fråga om styrka. Inte den godaste jag har smakat härifrån men inte heller den sämsta. Whiskyn är (som vanligt) exemplariskt helt ofiltrerad och enbart naturligt färgad.

Ev. kommentar: Prisvärt! 👌👍😃

TOTALPOÄNG: 16,75 p av 20,00 p

Notering: 220618, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 148 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *