High Coast Private Bottling ”Skåningar” (2017) 59,9%

När man får möjlighet att smaka på några droppar privatlagrad High Coast så tackar man ju förstås inte nej. Säger stort tack till Andreas (och Åsa på Lundensiskanswhisky) för detta och där det skall bli otroligt kul och intressant att få utvidga och lägga till mina smakreferenser för denna helt orökiga whiskyn med namnet ”Skåningar” och som har fått ta sin smak av fat som är byggda av kastanj. 

Kastanjelagrad whisky (Chestnut) kan väl övrigt sägas ett lite ovanligare träslag (nu för tiden?) hos whiskyproducenter att lagra sin maltwhisky på (jag har då själv i alla fall inte smakat på så många och rätta mig gärna om jag har fel här). Vill man så kan man också ta del av mina smaknoteringar för två andra whiskys (”Sweet, Fruity & Dignified” och ”Scania” som också är privatbutljeringar fast då i andra fattyper.

Just fatens historia och stora påverkan kan också läsas mer om på ”Whiskyskolan: Whiskyn & faten” med Hasse Nilsson och som hittas hos whiskymagazinet Allt om Whisky.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

High Coast Private Bottling ”Skåningar” (2017) 59,9%
 
 WHISKY: High Coast Private Bottling ”Skåningar”
 STYRKA: 59,9%  FATFYLLD: 170307 BUTELJERAD: 211126
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: ?
 DESTILLERI: High Coast Whisky  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: High Coast Whisky  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Fattyp/recept: Privatfat (2019-1740), Orökig, Chestnut – Antal flaskor: 69 st
 
Mina omdömen: High Coast Private Bottling ”Skåningar” (2017) 59,9%

DOFT: Snyggt färgad whisky med en ganska spännande doft och som har ett ganska sött och fylligt kastanjeinslag. Här finns också den orökiga malten i grundtonerna och där även en lättare kryddighet kommer fram tillsammans med lite god vanilj och där även en svag ton av gräddkola kan anas.

SMAK: Smaken skiljer sig dock en del ifrån den goda doften och går lite sin egen väg med en ganska sötbesk inledning. Nästan så det är lite åt grapefruktshållet, typ det vita innerskalet. Nån liten droppe vatten tar udden av de beska inslagen men gör också hela smakbilden betydligt blekare överlag.

ESMAK: Hög sötma med en del beska tongångar med gräddkolakaraktär och som ligger kvar en längre stund. Lite torr munkänsla bitvis och där hintar av gräddkolakaramell fortfarande kan skymtas.

HELHET: En whisky som jag tycker inleder riktigt bra med en trevlig och imponerande nos men som sedan drar fram lite (kastanje?)beska ur smaken och som jag inte riktigt kommer överens med på direkten. Gräddkolan, den svaga vaniljen och kryddigheten balanserar upp den något och tillför en del på den positiva sidan. Bör dock vattnas väldig försiktigt då den snabbt tenderar att kunna slå över och bli alltför black.

Ev. kommentar: Bättre doft än smak men intressanta (och för min del helt nya) smaknyanser av kastanjinslag och som jag i ärlighetens namn får jobba lite med för att fullt ut kunna tycka om. Kan dock vara det lite beska i den som jag har svårast för. Riktigt kul ändå att få ta del av denna!

TOTALPOÄNG: 14,75 / 20,00

Notering: 230215, Sample, (APÅ, Lundensiskanswhisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 83 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *