Agitator Islay PX (2023) 46%

Sommarmånaden Juli’s första whisky ut här på whiskybloggen freddeboos.se blir ett litet eget införskaffat smakprov (sample) på en nyutkommen svensk rökwhisky ifrån Agitator. Till denna whisky har man använt sig av små ekfat (quarter casks) och som tidigare innehållit rökig Islay-whisky samt även fat som tidigare lagrat Pedro Ximenes-sherry och där spriten som använts är vakuumdestillerad. 

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Agitator Islay PX (2023) 46%
 
 WHISKY: Agitator Islay PX (2023) 46%
 STYRKA:  46%  ÅR: 2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 599 kr
 DESTILLERI:  Agitator  SB-ART NR:   41337
 PRODUCENT:  Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR:  Galatea
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Islay + ex-Pedro Ximenes, 
 
Mina omdömen: Agitator Islay PX (2023) 46%

Agitator Islay PX (2023) 46%

DOFT: En läckert nougatnyanserad doft där det även finns en god och ganska lätt rökighet att njuta av tillsammans med lite tyngre och underliggande inslag av dadlar och torkad frukt. Får även en känning av nånting mer, typ ’bilschampo’ och som ger en positiv fräschör.

SMAK: Ganska påtaglig rök som möter upp direkt man får den i munnen och där det även finns ett litet lakritsinstick. Liten ”acetonbesk” underton kan också anas här tillsammans med sötman ifrån dadlar och den torkade frukten. Något ungdomlig till karaktären och kanske inte fullt så ”Islay”-tung som man hade hoppats på men ändå en god och trevlig NAS-rökwhisky (och som dessutom är svensktillverkad!)

EFTERSMAK: Fruktiga undertoner med en lättare rökighet som är något avklingande ju längre resan går. Lite fikonsötma går hand i hand med lätta kolainslag och ger ett ganska smakrikt avslut som är relativt långt.

HELHET: En pigg och fräsch rökwhisky i den något lättare klassen men som livar upp lite i gommen och där det finns en hel del intressanta smaker, nyanser och doftinslag att upptäcka. Bra gjort! Tummen upp även för den 46-procentiga buteljeringsstyrkan men som i mitt tycke bör aktas för mera tillfört vatten då den snabb tenderar att tunnas ut fort.

Ev. kommentar: Fortsätt framåt på denna inslagna vägen är mitt personliga råd till Agitator! Gärna med ännu högre ppm-haltig malt och med mindre utspädningsvatten vid buteljering. En av bästa hittills! 🙂

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Notering: 230704, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 323 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *