Agitator Evidens Sauternes (2023) 55%

Att whiskymakare Agitator blickar framåt och exprimenterar med smaker och destilleringsmetoder har säkerligen inte undgått någon som är åtminstonde lite intresserad av svensktillverkad maltwhisky. 

Whiskyn Agitator Evidens Sauternes (2023) 55% är en helt nylanserad whisky där man vill försöka påvisa hur spritens ingående alkoholhalt vid framställningen också påverkar slutprodukten och där en lägre fyllnadsstyrka också kan ge ett bra resultat pga högre extraktion från tunnorna. (för den som ev. vill nörda och götta ner sig ännu mera i ämnet så finns det mer förklarat här!)

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Agitator Evidens Sauternes (2023) 55%
 
 WHISKY: Agitator Evidens Sauternes
 STYRKA: 55%  ÅR: 2023 ÅLDER: 3,5 yo
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 888 kr
 DESTILLERI: Agitator Whiskymakare  SB-ART NR:  41310
 PRODUCENT: Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR: Galatea AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 1st fill Sauternesfat av fransk ek (basrecept – 40 ppm) – Antal flaskor: 579 st
 
Mina omdömen: Agitator Evidens Sauternes (2023) 55%

Agitator Evidens Sauternes (2023) 55%DOFT: Söt, fruktig doft med inslag av halm och där det finns nånting fräscht(men svårplacerat) i botten typ halstablett (vicks blå) fast med kanelsmak… typ. Gillar doften! (En lättare svag rökighet skall även finnas här enligt destilleriets egna noteringar men som jag personligen inte riktigt når fram till.)

SMAK: God smak med stora, söta influenser av det tidigare lagrade Sauternes-vinet och som också i smakerna på denna whisky. Här finns även en lite pepparkryddighet och en lättare fatbeska. Kanske med en ytterst liten rökhint borta i horisonten. (förvånande liten rökton kontra relativt hög ppm? – Vilket också informeras mer om på Agitators hemsida där destilleringsmetod och spritklippets innebörd vidare förklaras)

ESMAK: Välbalanserat och faktiskt ganska gott! Med en relativt ihållande smak som har ett sötare tonläge med en del fruktighet i sig (ananas) och som drar mot det lite mera fatbeskiga.

HELHET: En riktigt trevlig och lite utmanande whisky som ändå andas hög elegans och som bjuder smaklökarna på ömsom en del fruktsöta partier samtidig dom det även finns en grundläggande fatighet i botten. Lite synd på den uteblivna rökigheten som jag inte riktigt hittar här men ändå ett klart fall framåt och en av de bättre jag smakat från Agitator!

Ev. kommentar: Om man gillar Sauternes-lagrad whisky som har en lite sötare klang och som dessutom är svensktillverkad så är detta ett givet objekt att försöka jaga fatt på… 579 st tillgängliga flaskor. 

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Notering: 230305, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 186 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *