Bergslagens Hraesvelgr Swedish Single Malt 12 yo (2023) 57%

Härliga semestertider för egen del och med något lite glesare mellan djupanalyserna då det inte bara varit whisky som avnjutits i det ändå ganska härliga vädret. (Nån regnig dag kan man väl stå ut med) 😉

En svensk singelmalt som jag dock har längtat lite efter att få smaka på och gotta ner mig lite mer i är denna Bergslagens Hraesvelgr Swedish Single Malt 12 yo (2023) 57%. Detta är åter en whisky ifrån det uppköpta lagret på ursprungsdestilleriet Grythyttan Whisky i Lillkyrka (Örebro) och där lagringstypen skett på Bourbon-, Sherry- & Brandyfat och som är det tredje släppet ut i whiskyserien The Norse Saga II. (Under våren 2013 besökte jag detta forna svenska destilleriet via en whiskyresa i regi AWC och TPWC och där även ett besök till Nora ingick och där Berglagens Destilleri och SMWS-baren då fanns beläget på den tiden).

”Hraesvelgr, den mäktiga örnen som sitter på toppen av Yggdrasil vid himlens slut. Han är en jotunn, en jätte, i form av en örn. Han är vindens skapare, från hans vingar kommer vinden över alla världens människor.”

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

bergslagens hraesvelgr swedish single malt 12 yo
 
 WHISKY: Bergslagens Hraesvelgr Swedish Single Malt
 STYRKA:  57%  ÅR: 2023  ÅLDER: 12 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 998 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Bergslagens  SB-ART NR:   39332
 PRODUCENT:  Bergslagens  LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Bourbon, Sherry & Brandyfat, Antal Flaskor: 750 st
 
Mina omdömen: Bergslagens Hraesvelgr Swedish Single Malt 12 yo (2023) 57%

bergslagens hraesvelgr swedish single malt 12 yoDOFT: 4.50 Riktigt god och smörkola-doftande inledning med en ganska stor hint av rökig torv och en del fatighet. Här finns även en del siraps-påminnande nyanser, lite mörka sherrybär och en tendens till lätt krämighet. Detta blir man mera nyfiken på!

SMAK: 4.25 Ännu mer krämig och gräddkola-karamellighet hittas i smaken och där den lätt fatbeska undertonen hjälper till att balansera upp det hela innan toner av smörblomma och lätt rökiga torvinslag drar förbi.

ESMAK: 4.00 Nånstans medellångt till långt avslut och en whisky med en hel del kvarhängande kolatoner och där sötman vinner över fatigheten ju längre resan går. Lite mer av den goda rökigheten finns på min personliga önskelista.

HELHET: 4.25 En elegant, mycket god och välbalanserad singelmalt med ganska stora kolakaramelliga inslag och med relativt hög sötma. En fröjd för ögat och godis för gommen! 

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 230714, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 226 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *