Bergslagens Sherry Darling 5 y.o Swedish Single Malt Whisky (2011) 58%

Det har nu gått snart 4 år sedan jag och ett gäng andra whiskylovers ifrån Amnehärad’s Whisky Club och The Peaty Whisky Club var på destilleribesök hos dåvarande Grythyttan Whisky och Bergslagens Destilleri som då var beläget i Nora och där även den svenska avdelningen för SMWS och dess whiskybar fanns att besöka. 

Sedan dess har den svenska whiskykartan hunnit ritas om lite grann och där Grytthyttans Destilleri numera har lagts ner och där det är Bergslagens Destilleri som under 2016 har tagit över fatlagret som tidigare fanns. Dessa fat kommer nu att buteljeras och släppas under det nya varumärket Bergslagens Independent Bottler

Först ut (av en serie på tre) är en orökig sherrylagrad whisky som har mognat på ett antal 50-liters fat under 5 år och har fått namnet Sherry Darling och är buteljerad till en fatstyrka av 58%. Denna släpps den 1 Mars på 4 olika Systembolag i Örebro samt under beställningssortimentet och där priset för 50 cl landar på 849 kr.

freddeboos.se har fått den stora äran att förhandstesta några centiliter av denna nya svenska singelmalts-whisky och detta ser jag givetvis fram emot med stor spänning och förväntan… 

 WHISKY:  Sherry Darling 
 STYRKA:  58%  ÅR: 2011  ÅLDER: 5 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singelmalt  PRIS: 849 kr
 DESTILLERI:  Grythyttan Whisky  SB-ART NR:  31512
 BUTELJERARE:  Bergslagens Independent  LEVERANTÖR:  Bergslagens Destilleri
 ÖVRIG INFO:  50 cl

 

Mina omdömen: 

DOFT: 4,00 Tofféekola och röda vinbär. Mullig malt och dova dadlar. Ja, det är första intrycken jag får ifrån denna svenska whiskysås som det tidigare Grythyttan-destilleriet har kokat ihop och som nu de nya buteljerarna Bergslagens Independent har förvärvat. Det är ganska söta doftaromer som når näsan och där ekfatsinslaget lirar fint ihop med orökiga sherrytoner som är ganska påtagliga ihop med lite russin och mörka bär.

SMAK: 3.75 Ovattnad är det en ganska kraftfull inledning som först möter upp och där sherrysötman direkt har blivit lite mera torrsträvig och där eksmakerna är dominerande. Denna fint sherryfärgade whisky är riktigt god och har en rivig och träig känsla i botten som med tid och mot slutet släpper ifrån sig en något mera svartpepprig ton.

ESMAK: 3.50 Även om både doften och smakerna är stora så tar inte avslutet riktigt lika stor plats och dör ut relativt fort. God, söt tofféekola, rödavinbär-strävhet och en del mörkare sherrynyanser försöker hänga kvar i minnet en stund. 

HELHET: 4,00 En ung och kraftfull svensk whisky som visar framfötterna och som lyckas ganska bra med det. Det är ekfatsrivigt, sherrybetonat, sött, strävt och ganska välsmakande faktiskt. Och då har vi inte ens fått smaka på de kommande mera rökiga buteljeringarna än… 😛

Ev.kommentar: Här gäller det nog att hänga på låset för att kunna nypa en flaska 1 mars! (Släpps på 4 Systembolag i Örebro samt från best.sort.)

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Notering: 170226, Sample, Bergslagens Independent Bottler
Photocredit: Bergslagens Independent Bottler
 
Läs vad andra whiskybloggare tycker om samma whisky:
Fredagswhisky Whiskytower TasteNote  SamuelWhisky  Tjeders Whisky

 

[Musiktips:]

   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *