Bergslagens Varulv (Väsenserien II) Svensk Single Malt Whisky 57%

Under 2017 kunde man smaka på första delen av Väsenserien ifrån Bergslagens och där man släppte fem stycken ”trollska” versioner med namn som  Älva, Troll, Vätte, Skogsrå och Näcken av det forna whiskylagret som fanns hos Grythyttan Whisky i Lillkyrka, Örebro och som man köpt upp och buteljerat.

Nu kommer och planerar man att under våren och sommaren släppa ytterligare fem olika versioner ur denna whiskyserien där man gifter ihop olika fat och fattyper för att kunna få fram denna helt svensktillverkade och unika whisky som nu har freddeboos.se - sample/varuprovuppnått en ålder av hela 9 år.

Först ut blir Varulv – den kanske mest skrämmande och skräckinjagande väsendet ur vår historiska folktro. Min whiskyblogg här på freddeboos.se har haft den stora lyckan att också få smaka på några sample-cl. av denna! (Släpptes 1/3)

Bergslagens Varulv (Väsenserien II) Svensk Single Malt Whisky 57%
 WHISKY: Bergslagens Varulv (Väsenserien II) Svensk Single Malt Whisky
 STYRKA:  57%  DEST. ÅR:  ÅR: 9 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI: (Grythyttan Whisky)  SB-ART NR: 35635
 BUTELJERARE: Bergslagens  LEVERANTÖR: Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Peated Madeira & Bourbon Casks, ppm-nivå: 16, Flaskor: 753 st
Mina omdömen: Bergslagens Varulv (Väsenserien II) Svensk Single Malt Whisky 57%

Bergslagens Varulv (Väsenserien II) Svensk Single Malt Whisky 57%DOFT: Lite sherryinspirerad doft med mogen frukt, lädersoffa, choklad, röda bär och gräddkola. Här finns också en lättare rökantydan och kanske även en förnimmelse av nått myntablad(?), fast då ganska långt in i smakregistret. Jag gillar doften på denna!

SMAK: Söt gräddkola i god kombination med röda bär och en del fruktighet. Inte riktigt fullt så sherryinspirerad som doften antydde om. Runda ekfatstoner med tilllkommande balanserad lingonbeska. Tycker smaken den svänger över något och blir något lite torrare mot slutet vilket jag också tycker ger en skön brytning emot de sötare inslagen. 16 ppm ger en viss rökantydan men kunde för mig gärna ha fått varit större.

ESMAK: Något längre än medel och där gräddkolasötman och röda vinbär är kvarhängande samtidigt som lingonbeskan och det lättare rökavtrycket drar förbi och där man anar en viss lädersträvhet i den avslutande delen. Även en del träfatstoner ligger kvar i den bakre delen av munnen en stund.

HELHET: Mellan tunga och gom (som Kjell i fb-gruppen whiskyskåpet brukar säga…) en riktig trevlig whisky med goda egenskaper och där jag gillar inslaget av gräddkolan, den mjuka fruktigheten och den underliggande lädertonen. En högre ppm-nivå hade kunnat ge ett ännu tydligare och kraftigare rökinslag men man kan ju inte få allt och detta är gott nog! 👍🙂

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 210304, Sample/Varuprov, Bergslagens

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *