Myken Arctic Single Malt Whisky Swedish Oak 2020 47%

Ny whisky ifrån ett nytt destilleri är ju alltid spännande att kunna ta del av och få utforska. Denna gången är det våra norska grannar som styr över spritpannorna och som i mitten av april lanserade sin nya arktiska whisky Myken Givetvis blir man som whiskynörd nyfiken på hur detta smakar och där en privatinförskaffad sample denna gången får duga gott för ändamålet… 🙂

”Långt ute till havs ligger Myken fiskeläger, utanför nordnorska Helgelandskusten, och tillika småskaliga Myken Destilleri. Här tillverkas sedan 2014 världens första arktiska whisky. Nu är det dags för Sverigepremiär på Systembolaget och vad passar väl då bättre än Myken Swedish Oak 2020, maltwhisky destillerad på avsaltat Norska havet-vatten och lagrad exklusivt på svenska ekfat i tre år.” //Cask Sweden AB

Myken Arctic Single Malt Whisky Swedish Oak 2020 47%

 

 

 

 WHISKY: Myken Arctic Single Malt Whisky Swedish Oak 2020
 STYRKA: 47%  ÅR:  2020 ÅLDER: 3 yo
 REGION: Norway  TYP: Singlemalt PRIS: 849 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Myken Destilleri  SB-ART NR: 40904
 BUTELJERARE: Myken Destilleri  LEVERANTÖR: Cask Sweden AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Swedish Oak, Antal flaskor: 330 st. Säljstart: 15/4-21

 

Mina omdömen: Myken Arctic Single Malt Whisky Swedish Oak 2020 47%

Myken Arctic Single Malt Whisky Swedish Oak 2020 47%DOFT: Utseendet är bärnstensfärgat och elegant. I doften hittas ganska mycket ekfatsinslag som bjuder på en del intressanta nyanser samt en något pepprig touch. Här finns också möbelpolish som sticker till lite grann samt en svag ton av blöt spannmål och hintar av vanilj. Uppfattar den lite ”grötig” i doften och där även en viss spritig råhet kan urskiljas och som tar ned betyget något.

SMAK: Även här ligger tränoterna och eksmaken långt fram men där även inslag av både lite svag citrus och peppar hittar fram. Tycker dock det spretar en del och där det även finns en del aceton-aktiga inslag som inte är riktigt fullt så njutbara.

ESMAK: Även lite kokad frukt och spannmål är återkommande i den avslutande tillsammans med en del ekfatsinslag, peppar och trämassa.

HELHET: Drickbart och med hopp om livet… En ungdomlig whisky som jag tycker spretar en del men ändå en whisky som förhoppningsvis med tid och med mer mognad kan gifta ihop sig och förhoppningsvis tona ut råheten ytterligare. En hygglig start på en (i nuläget och smakmässigt något oren och oklar) whisky som har framtiden för sig, som man brukar säga.

Ev. kommentar: En whisky som jag personligen kanske mer skulle köpa för kuriosan och kunna ställa på hyllan än för just smakerna, som jag tycker har en liten bit kvar. Lycka till på den fortsatta resan!

TOTALPOÄNG: 12,50 / 20,00

[wp_charts title=”myken_swedishoak2020″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25,10,15,15,5,20,5,20,10,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 210510, Sample, (TTO)

[Musiktips!)     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 116 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *