Blackadder Raw Cask Lochranza (1996) 23 yo 52,2%

På Isle of Arran, den skotska ön belägen strax sydväst utanför Glasgow ligger det oberoende destilleriet Lochranza och som ägs av Arran där även det nyuppstartade systerdestilleriet Lagg numera ingår.

Blackadder, det oberoende och familjeägda buteljeringsföretaget som ursprungligen skapades av Robin Tucek är för de flesta whiskydrickare ett välkänt whiskymärke bland hyllorna. I sin Raw Cask-serie buteljerar man inköpt whisky ifrån faten precis som den är – ofilterad, ofärgad och även med en del fatsegment kvar. Allt för att kunna bibehålla så mycket av de ingående orginalsmakerna som möjligt. 

Whiskyn som idag presenteras här på min whiskyblogg är en egen införskaffad sample av Blackadder Raw Cask Lochranza (1996) 23 yo 52,2% och där mina smaknoter och poäng som vanligt här är helt personliga. Det här skall bli ett riktigt nöje – nu åker vi! 😃

Blackadder Raw Cask Lochranza (1996) 23 yo 52,2%

 WHISKY: Blackadder Raw Cask Lochranza
 STYRKA:  52,2%  ÅR:  1996  ÅLDER: 23 yo
 REGION:  Isle of Arran  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 2879 kr (-ish)
 DESTILLERI:  Lochranza  SB-ART NR:  –
 BUTELJERARE:  Blackadder  LEVERANTÖR:  Blackadder
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Sherry Butt

Mina omdömen: Blackadder Raw Cask Lochranza (1996) 23 yo 52,2%

DOFT: Rund och lätt smörig doft med inslag av sirap, sultanrussin och lite kolakaramell. Även en del god torkad fruktighet (papaya) kommer fram och där det även finns en liten touch av näktarin(?) och en hint av vanilj. Ganska svårfångade och låga/svaga sherryinslag för att ha legat på sherryfat.

SMAK: Söt, fruktig, lätt ekfatsinspirerad ton som även (ovattnad) har än lätt spritighet i sig och en del torrare undertoner som även har lite beska i sig. Svag vanilj, sultanrussin, gula plommon, ljus sirap, grapefrukt är några av mina smaknoter som kan hittas i denna för övrigt ganska komfortabla whisky. Som är ytterst lätt oljig till karaktären och som jag gillar men också tyvärr något lite mindre sherrynyanserad än vad jag hade hoppats på.

EFTERSMAK: Medellångt avslut där de något torrare ekfatsinslagen leverar ganska länge och där det även finns en del fatbeska tillsammans med en lite sötare fruktighet. Upplever att den blir lite oljigare efter ett par försiktiga droppar vatten och där även fatbeskan rundas av något.

HELHET: Överlag ändå ganska imponerande smaker på denna 23-åringen och där det finns ett flertal trevliga noter att upptäcka samt även då någon som kanske tar lite längre tid att komma överens med och gilla fullt ut… (tänker här lite på den något torra ekfatsbeskan som jag personligen får jobba lite med för att acceptera) Tycker mig även efter en liten tid finna nån form av gummi långt där bakom.

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

Notering: 230913, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 91 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *