Blackadder Raw Cask Royal Brackla (2008) 10 yo 58,2%

Whisky ifrån oberoende whiskybuteljerare Blackadder har säkert många whiskydrickare dykt på nån gång och som startades upp under 1995 av Robin Tucek and John Lamond.

Raw Cask-serien har funnits sedan år 2000 och där man buteljerar whiskyn ofiltrerad direkt ifrån speciellt utvalta fat. För att behålla så mycket av smakerna i whiskyn så använder sig man inte heller av nån mekanisk filtrering vilket medför att det kvarlämnas lite fatfragment och naturliga oljor och fetter kvar och som gör att whiskyn ofta kan se lite ”grumlig” ut i flaskan och glaset.

Whiskyn som smakas på idag kommer ifrån Highland-destilleriet Royal Brackla och som efter att ha stängt ned sin verksamhet under år 1985 åter öppnades upp under 1991. (Se karta)

Blackadder Raw Cask Royal Brackla 10 yo 58,2%
 
 WHISKY: Blackadder Raw Cask Royal Brackla
 STYRKA:  58,2%  BUTELJERAD: 3 April – 2008  ÅLDER: 10 yo
 REGION:  Highland  TYP: Singlemalt  PRIS:
 DESTILLERI:  Royal Brackla  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Blackadder  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Single Oak Hogshead, # of bottles: 329

Mina omdömen: Blackadder Raw Cask Royal Brackla (2008) 10 yo 58,2%

Blackadder Raw Cask Royal Brackla (2008) 10 yo 58,2%DOFT: En ljusgul, bivaxfärgad whisky som har en något lätt dofton av torkad frukt med inslag av aceton och honung. (Till utseendet kan också även tilläggas de vanligt förekommande kolbitarna eller fatresterna som ofta kan hittas i dessa Raw Casks ifrån Blackadder och där ingen kylfiltrering eller tillsättning av färgämnen har skett).

SMAK: Mjukt fruktig inledning med inslag av spannmål, honung och lite underliggande toner av mintpastill. Ovattnad lite råspritig men där ett par droppar vatten rundar av och släpper fram lite mer sötma och ljust bröd.

ESMAK: Blir kanske också något lite beskare med vatten men på ett bra sätt. Även viss beska mot slutet kan också skönjas tillsammans med den torkade fruktigheten.

HELHET: En ganska rå, rak (som vanligt och som förväntat med Blackadder) och ärlig whisky i både doft och smak och (som i min gom) upplevs som helt orökig och där ljusa toner av spannmål och torkad frukt är de mest framträdande inslagen och med en touch av mint. Tendenser till liten oljighet men där mer finns på önskelistan. Tycker personligen att den vinner på några droppar vatten.

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Notering: 221027, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *