Bergslagens Santa 2023 11 YO 55%

Ifrån Bergslagens Destilleri kom det även under 2023 åter ut en whisky ur deras Santa-serie i form av Bergslagens Santa 2023 11 YO 55%. En bourbon-fatlagrad whisky baserad på ett orökig recept och med en julmust-cask-finish i en ganska begränsad utgåva med enbart 852 st flaskor tillgängliga och där det urprungligen är whisky ifrån forna Grythyttans Destilleri som har buteljerats.

Detta är en whiskypost baserad på en för whiskybloggen egen införskaffad sample (3 cl) av denna whisky.

Bergslagens Santa 2023 11 YO 55%
 
 WHISKY: Bergslagens Santa 2023 11 YO 55%
 STYRKA: 55%  ÅR: 2023 ÅLDER: 11 yo
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 998 kr (50 cl)
 DESTILLERI: (Grythyttan Whisky)  SB-ART NR:  32395
 PRODUCENT: Bergslagens Destilleri  LEVERANTÖR: Bergslagens Destilleri
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon + Julmust Cask Finish, Orökigt recept, Destillerad i Lillkyrka 
Mina omdömen: Bergslagens Santa 2023 11 YO 55%

DOFT: Fylligt fruktig och fatig doft som har en del kryddighet i sig (kardemumma, kanel, svartpeppar) och en del sötma. Här kan också en hint av toffékola anas samt även något romrussin. Gillar doften men där julmust-cask-finishen kanske inte är jättetydlig.

SMAK: Rund i tonen som ändå känns ganska kraftfullt ekfatsbaserad och som har en mörk maltighet i sig och där man faktiskt (om man i förhand vet om det) kan känna julmustinslaget. Lite udda lagringstyp kanske men tycker ändå att detta är smakrikt, välkomponerat och riktigt gott!

EFTERSMAK: Här finns också en ifrån smaken medföljande pepprighet som inte tar över. Underifrån kommer också en ganska kraftfull och ekfatsinspirerad maltighet som också är ganska fyllig och som även för med sig en god vaniljsötma och toner av gräddkola.

HELHET: Gillar den ganska tilltagna ekfatsfylligheten och de lite peppriga inslagen som finns i denna men som också bjuder på runda härliga inslag av vaniljkola. Som sagt, en något udda lagringstyp kanske men ändå ett kul och lite spännande försök och där utfallet (för min del) känns bättre än förväntat. 

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

(Har idag också nåtts av nyheten att Tony Clarkin – Magnum – har gått bort – R.I.P ✟)

Bergslagens Santa 2023 11 YO 55% Bergslagens Santa 2023 11 YO 55%

Notering: 240109, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 121 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *