Bergslagens Santa (2017) 59%

Min whiskyblogg har fått den äran att även testa några cl av det nya släppet från Bergslagens Destilleri och där man nu i början av december 2017 släppte sin tredje whisky med namn baserat på olika väsen! (se tidigare Skogrå och Vätte) Man har tidigare under året även släppt whisky ur sin Sherry Darling-serie som också den är buteljerad Grythyttan-whisky.

SANTA -17 är det för årstiden passande namnet och är tänkt skall bli en återkommande (jul)whisky och där årets version och första batchen är baserad på whisky ifrån det tidigare nedlagda och nu uppköpta Grythyttan Whisky-lagret. Årets upplaga är ca 900 st 50 cl-flaskor och har buteljerats vid fatstyrka 59%

 WHISKY:  Bergslagens Santa-17
 STYRKA:  59%  DEST. ÅR: –  BUTELJERAD : 2017
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Grythyttan  SB-ART NR:   32563
 BUTELJERARE:  Bergslagens   LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO:  Batch 1 består av: Ett bourbonfat 200 l (Maker’s Mark) + några 50 l bourbon
 med varierande rökighet (mellan 16-50 ppm)

Mina omdömen/kommentarer: Bergslagens Santa (2017) 59%

DOFT: 3.75 Trivsamt kola/vaniljinslag i doften som även bär med sig en lite mera fatigare grundton. Lätt parfymerad röknyans med inslag av röda äpplen som triggar luktsinnet och skapar nyfikenhet.

SMAK: 3.50 Betydligt råare och grovyxad smak (vilket också kan ha sin charm) och där de rökiga inslagen är ganska kraftfulla. Här finner jag salmiaklakrits, tjärpastill, werthers orginal-kola, röda äpplen och smak av nyslickad askkopp. Här finns även en liten träaktig fatton(?) som jag upplever sticker ut lite grann och för min del drar ner betyget något. 

ESMAK: 3.50 Ganska långdragen smak där den nu lite sotiga röktonen samspelar hyggligt med sötare inslag av toffekola och lite lösningsmedel. En hel del fatkaraktär och med en liten strammare beskhet i bakkanten som stöttar upp.

HELHET: 3.50 En svenskdestillerad och lagrad whisky med övervägande rökighet och goda kolainslag och med liten rå och ofärdig ruffighet i kanterna. Jag gillar de rökiga inslagen mest men tusen spänn för 50 cl är väl kanske lite i dyraste laget kan man tycka men heller inget man knappast höjer ögonbrynen för i dessa dagar längre… 

Ev. kommentar: Då jag själv under våren 2013 besökte Grytthyttans Destilleri tillsammans med ett gäng andra whiskyintresserade gubbar ifrån whiskyklubbarna AWC och TPWC på en gemensam whiskyresa så är det riktigt skoj att åter få bekanta sig med dessa droppar som denna svenskdestillerade whisky är baserad på och som vi då fick chansen smaka lite fatprover av, fast då i ett lite yngre format. Läs mer om whiskyresan på AWC >>> 

TOTALPOÄNG: 14,25 av 20.00 p

Notering: 171206, Sample, Bergslagens Destilleri

[Musiktips:]


   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 59 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *