Bergslagens Santa -21 (2021) 57%

Så har årets julwhisky Santa -21 ifrån Bergslagens Destilleri under början av November åter nått ut till alla oss whiskyälskare att kunna köpa och ta del av. Denna gången en whisky som bygger på ett rökigt destillat (ifrån forna Grythyttan Whisky – Lillkyrka) och som först har lagrats på Franska ekfat och som sedan har fått en finish på ex-Imperial Stout fat under ett års tid. Låter ju spännande helt klart! 😀

(Detta är en whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats till bloggen privat).

Bergslagens Santa -21 (2021) 57%

 WHISKY: Bergslagens Santa 21 (2021) 57%
 STYRKA: 57%  LANSERAD: 2021  ÅR: (9 år)
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Bergslagens  SB-ART NR: 36889
 PRODUCENT: Bergslagens  LEVERANTÖR: Bergslagens
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: Ca 1000 st  FENOLHALT:
 FATTYP: Ny fransk ek & ex-bourbonfat,  slutlagrad i ett år på  imperial stout-fat.
 ÖVRIGT: Rökigt destillat
Mina omdömen: Bergslagens Santa -21 (2021) 57%

Bergslagens Santa -21 (2021) 57%DOFT: Mörkt bärnstensfärgad whisky som bjuder näsan på en doft av torkad aprikosfrukt, söta dadlar, lite marsipan, sirap samt hintar av apelsinmarmelad. Fräsch och trevlig att dofta på! Kanske finns här även ett uns av kanel också(?) lång där bak. Uppfattar inte så mycket röktoner i doften.

SMAK: I min gom är känslan av röda bär ganska stor och där den torkade fruktigheten av aprikoser är tongivande . Inte så besk men med lite ekfatsstrama undertoner och som biter ifrån litegrann och ger lite karaktär. Sötman som förut kunde anas i doften är fullt så tydlig. Systembolagets smakklocka för denna whisky visar på halvfylld cirkel för rökigheten… Tycker personligen inte den är så rökig alls. 

ESMAK: Medellång, halvsöt med torkad fruktighet och med något lite bitter marsipansträvhet i bakre regionerna.

HELHET: Genomgående tycker jag detta är en god och trevlig whisky som har en hel del torkade fruktinslag i sig. Här finns också en del söta tongångar men också en del träig fatighet och något stramare undertoner att upptäcka, bekanta sig med och njuta utav. 

Kommentar: Tusen spänn för en halvliter… Nja, även om flaskan och etiketten i sig är snygg och även föredömligt anger både fatlagringstyp och ursprung (Lillkyrka). Saknar dock årsangivelse (NAS) samt information om ev. kylfiltrering har skett och om färgen är naturlig.

TOTALPOÄNG: 16,00 p av 20,00 p

Notering: 211120, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 89 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *