Bergslagens Santa -20 (first-fill Port Cask) 50%

Ifrån Bergslagens Independent Bottler kommer här min nästa whiskypost och där min whiskyblogg och där det nu har blivit dags att provsmaka en sample av årets julwhisky Santa -20. :)?

Till Santa -20 användes 2 stycken fat, ett orökt och ett med 16-ppm receptet och där whiskyn sedan 2011 har legat på 225 l first-fill Portvinsfat. Whiskyn buteljerades i sept. 2020.

freddeboos.se - sample/varuprovDetta är ett inlägg baserat på ett smakprov och en gratissample min whiskyblogg har erhållit.

Bergslagens Santa -20 (first-fill Port Cask Barrica) 50%
 WHISKY: Bergslagens Santa -20
 STYRKA: 50%  ÅR:  2020 ÅLDER:
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 895 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Grythyttan  SB-ART NR: 35263
 BUTELJERARE: Bergslagens  LEVERANTÖR: Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 225 liter first-fill Port Cask Barrica. Antal flaskor: 785 st
Mina omdömen: Bergslagens Santa -20 (first-fill Port Cask) 50%

Bergslagens Santa -20 (first-fill Port Cask) 50%DOFT: Det är en läckert mörkt bärnstensfärgad whisky med drag åt orange-hållet man möts av när man häller upp denna i glaset. Fruktkaka med mjuka kolainslag är några av de stora beståndsdelarna i doften och som man känner ganska direkt. Tycker mig även kunna ana en lätt vinösitet ifrån portvinslagringen men där jag inte hittar nån större rökighet ifrån fatet med 16 ppm-receptet så här i doften.

SMAK: Det gör man däremot när man smakar på den och är bland det första som kan anas, även om rökigheten i sig inte är jättestor. Också här finns en något vinös ton som jag tycker är ganska god och som ger lite karaktär åt smaken som också har en del vanilj och röda vinbär i sig. Med balanserad sötma och beska i bakgrunden.

ESMAK: Medellångt med svagt underliggande träfatsbeska toner som ligger och lurar i kulissen och där den ovattnad lyckas maskera spretigheten hyfsat och binda ihop de ganska ”juliga” smakerna. Kanske att lite mer tryck i eftersmaken finns på min önskelista och gärna att det rökiga inslagen hade orkat följa med hela vägen.

HELHET: Överlag en ganska mjuk och trivsam whisky som funkar fint i juletid tillsammans med släkt och vänner. En whisky som bjuder gommen på en svag förnimmelse av rök och en del vinösa tongångar samtidigt som den har en genomgående fruktig ton med lite känsla av jul i sig.

Ev. kommentar: En lite ”julig” whisky som gärna får ta plats på hyllan hos mig och som kan sprida lite mys och njutning till flera (och så länge 50 cl-flaskan räcker… ?)

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20,00

Notering: 201106, Sample/varuprov, Bergslagens

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *