The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8%

Det roliga och spännande och en av de största fördelarna med att vara med på whiskyprovningar av typen ”Bra start på året – 2024” är ju möjligheten att kunna få smaka på diverse olika whiskyflaskor som man själv kanske inte har haft tillgång till eller ens haft ögonen på.

Denna bourbonlagrade The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8% är just en sådan och som arrangören @jimtorarp (en av whiskyentusiasterna bakom Kneippen Whisky) hade och om jag minns rätt(?) inhandlat på en auktion och som fanns med vid denna online-provningen. Detta är för övrigt min första smakade whisky ifrån The Whisky Chamber (TWC) och denna oberoende buteljeraren och som enligt hemsidan startade sin verksamhet år 2006.

”When I select the cask for The Whisky Chamber (TWC) bottlings, I am looking for unusual whiskies with special traits and flavours that emphasise the spirit of the distillery with a distinct character.”

Whiskyeventet ”Bra start på året – 2024” var även denna gången en blindprovning och där uppgiften var att tillsammans med provningsledare Jim försöka klura ut startfältet enligt förutsättningen:

– En Engelsk whisky
– En Oloroso lagrad whisky
– Två stycken head to head med olika destillat men med liknande cask finish
– En världswhisky
– Samt en klassisk bourbonlagring på fatstyrka

Vid denna provningen var detta en ””Bourbonlagring på fatstyrka” och där samplesstorleken på whiskyn som provades var 3 cl. (I vanlig ordning sparades lite för min del av varje whisky för att i efterhand kunna gå tillbaka och kanske addera fler smaknoter och ev. poängjustera något. Under själva provningarna kan det bli lite ont om tid att hinna skriva ned allt och där man helst vill vara delaktig i allt vad som sägs och diskuteras kring varje whisky).

The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8%

 WHISKY: The Whisky Chamber Ardmore
 STYRKA: 56,8%  ÅR:  2009  ÅLDER: 10 YO
 REGION: Highland  TYP: Single Malt  PRIS: ca. 600 kr
 DESTILLERI: Ardmore  SB-ART NR:  –
 BUTELJERARE: The Whisky Chamber  LEVERANTÖR: The Whisky Chamber
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 1st fill Bourbon Barrel – Antal flaskor: 272 st.
Mina omdömen: The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8%

DOFT: God rökighet (som går lite på djupet!) och som lirar fint ihop med litet inslag av torkat gräs, vanilj och där även lite kokad frukt och spannmål finns närvarande.

SMAK: Ganska fyllig i smaken. Goda rökinslag med visst fatinslag och en liten svag hint av vanilj.

EFTERSMAK: Torkad/kokad frukt med lite spannmål och hö.

HELHET: Detta gillar jag (och en av aftonens favoriter!) Tummen upp för hög buteljeringsstyrka (som ger utrymme för att själv kunna tillsätta några droppar vatten vid ev. behov) och för en riktigt god rökighet (ifrån en destilleri som man kanske inte alla gånger direkt förväntar sig denna typen av rökighet ifrån).

Ev. kommentar: Under själva provningen av denna kom det även att snackas några ord om huruvida flaskans lite speciella etikett möjligen och kunde kännas lite tråkig. Personligen håller jag inte riktigt med fullt ut då jag ändå tycker att den uppfyller i stort sett alla mina förhoppningar och krav på den informationen som jag som köpare vill ha och som här också finns angiven. (Till skillnad mot många andra och kanske större ”massproducerare” av whisky som gärna hellre kanske flashar med vråldesignade etiketter och som då ofta gärna kanske utelämnar en del viktiga detaljer om innehållet, typ vad är det för lagringstyp och ursprung, ålder på whiskyn, om den är kylfilterad eller färgjusterad med färgämne osv. osv.) 🙂

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00 p

”En bra start på året – 2024”

”En bra start på året – 2024” med Jim Torarp (Kneippen Whisky) ”En bra start på året – 2024” med Jim Torarp (Kneippen Whisky)
”En bra start på året – 2024” med Jim Torarp (Kneippen Whisky)

Meet-provning – ”En bra start på året – 2024!” – med @jimtorarp (Kneippen Whisky) Mina poäng
WHISKY 1: Penderyn Legend 41% – (whiskybase) 13,50/20,00 p
WHISKY 2: The Tottori Blended Japanese Whisky 43% – (whiskybase) 11,00/20,00 p
WHISKY 3: Glenfiddich IPA Experiment (2016) 43% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 4: TBWC Glenallachie Batch 9 (Oloroso) 10 YO 49,7% – (whiskybase) 15,25/20,00 p
WHISKY 5: The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8% – (whiskybase) 16,25/20,00 p
WHISKY 6: Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) 50% – (Kneippen Whisky) 16,00/20,00 p

Notering: 240111, ”Bra start på året – 2024” – med @jimtorarp

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *