Onlineprovning – ”En bra start på året – 2024” – med @jimtorarp

Inledningen på nya året 2024 hade inte kunnat börjat så mycket bättre och där jag åter haft möjligheten att deltaga vid ännu en supertrevlig onlineproving med Jim Torarp (@jimtorarp) som är en av personerna bakom independent bottler-märket och bloggen Kneippen Whisky ifrån Norrköping. 

”En bra start på året – 2024”

En whiskyafton på temat ”En bra start på året – 2024” och en blindprovning där vi deltagare (6 st) hade till uppgift att till sammans med provningsledare Jim försöka klura ut startfältet enligt förutsättningen…

– En Engelsk whisky
– En Oloroso lagrad whisky
– Två stycken head to head med olika destillat men med liknande cask finish
– En världswhisky
– Samt en klassisk bourbonlagring på fatstyrka

Denna onlineprovningen som ägde rum via mötesplattformen Google Meet så hade vi som vanligt kopplat upp oss via våra webbkameror och där själva provningen genomfördes så att hela startfältet avsmakades och diskuterades tillsammans i turordning och där vi slutligen hade till uppgift att delge våra två favoritwhiskys. För egen del så fördes även lite personliga noter ned samtidigt vid sidan om för att kunna presenteras för freddeboos-bloggens räkning. Även nån liten skvätt sparades också av varje whisky för att kunna återkommas till efter den nästan två timmar långa provningens avslut.

Onlineprovning – ”En bra start på året – 2024” – med @jimtorarp (Kneippen) Onlineprovning - Jim (Kneippen)

En provning minst en gång i månaden har man som ambition hos Kneippen Whisky att försöka kunna genomföra och där även Robert (@whisky_robert) och Fredrik (@whisky_by_fredrik) är med och delar lite på uppgiften att vara provningsledare för dessa. Provningarna kan vara både online eller hållas lokalt i Norrköping eller på annan plats. Som oberoende buteljerare har man i dagsläget även lyckats ta fram hela 33 st olika egna buteljeringar under det egna märket Kneippen Whisky

Själva startfältet till kvällens lina hade komponerats av Jim och där fokus låg på att försöka ge oss deltagare något nytt som vi inte provat förut även om det fanns återkommande whisky ifrån independent bottlers tillsammas med en stil eller lagring som tidigare hade uppskattats vid provningar under 2023. 

Tidigare provningar som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid kan hittas här, här och här.

Lineup - Onlineprovning - "En bra start på året - 2024" - med @jimtorarp (Kneippen)

Lineup – Onlineprovning – ”En bra start på året – 2024” – med @jimtorarp (Kneippen)

Penderyn Legend 41%1: Whiskyn som fanns i glas nummer ett och som visade sig vara Penderyn Legend 41% tyckte flera av oss hade en ganska mild doft och framtoning men som ändå kändes ganska välbalanserad. Smaken bjöd också på lite god sötma och en del maltighet. Personligen hittades även godiset ”röda Ferrari-bilar” framförallt i doften hos denna whisky och när den fått stå till sig en lite längre stund i glaset.

Denna engelska (eller kanske närmare bestämt Welshiska) whiskyn ingår i Dragon Range-serien och är lagrad på American Oak Bourbon- och Madeira Wine Barrique-fat. Min för övrigt första smakade whisky ifrån detta destilleriet.

The Tottori Blended Japanese Whisky 43%2: I glas nummer två fanns en whisky med en något mer ”grainaktig” doft och som även hade lite kolatoner i sig tillsammans med inslag av torkad frukt. För min del något lite speciell i både doft och smak och där även smaknoten ”målarfärg” kunde noteras i denna världswhiskyn och japanaren ifrån Matsui Shuzo-whisky med namnet The Tottori Blended Japanese Whisky 43%.

Ingen dunderfavorit för egen del (och inte heller för nån annan heller tror jag att jag lyckades uppfatta) men detta var faktiskt min andra smakade whisky härifrån. Kul ändå att få bekanta sig lite med en japansk whisky som man kanske inte har allra först på listan för inköp!

Glenfiddich IPA Experiment (2016) 43%3: Doften på whiskyn som hittades i glas nummer tre skiljde sig en hel del mot de två föregående och hade en något syrligare men ändå ganska fräsch tonsammansättning och där hintar av typen citron, päronsplit och krusbär noterades för egen del i denna. Kanske även litet inslag av exotisk fruktighet/Tutti-frutti(?) och en del underliggande maltighet.

Inte kanske så överraskande när det rätta svaret sedan visade sig att vara en lite experimentsfull singlemalt som fått en slutfinish på fat som tidigare innehållit IPA-öl. Denna i min mun ändå ganska goda Glenfiddich IPA Experiment (2016) 43% var en återprovning för egen del och som tidigare hade samples-smakats under den senare delen av 2016. 

that boutique-y whisky company (tbwc) glenallachie batch 9 (oloroso sherry cask) 10 yo4: Kvällens fjärde whisky tyckte jag var både ganska smakrik och doftfull och där fylliga inslag av både kola och choklad kunde hittas i denna whiskyn. Även nått sherryrussin kunde uppfattas och där det fanns en liten underliggande dovhet i smaken i denna whiskyn som var en Kirch Import-buteljering: That Boutique-y Whisky Company (TBWC) Glenallachie Batch 9 (Oloroso Sherry Cask) 10 YO 49,7%.

Efter en lite längre stunds vila i glaset tyckte jag även man kunde få fram en lätt hint av petrolisk rökighet i denna och där det även fann en liten släng av lättare sherrybeska i den avslutande bakgrunden.

The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8%5: I det näst sista glaset ut för denna onlinewhiskyprovningen fanns det en mycket trevlig och god rökighet (som gick lite på djupet!) och som lirade ganska bra ihop med lite inslag av torkat gräs, vanilj och kanske även lite kokad frukt och spannmål.

Denna tyska buteljeringen som doftade riktigt gott hade (om jag minns rätt?) inhandlats på auktion av Jim och var en renodlad boubon-lagrad whisky: The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8%. Totalt sett min vinnare för denna provningen men med en kanske något lite tråkig och speciell etikett på flaskan, tyckte några av oss. 

Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) "Smoky American Hops" 50%6: Sista whisky ut ifrån denna spännande linan var också det en mycket spännande buteljering som även den hade en väldigt trevlig och svagt rökig nos och där Jim berättade att denna också hade fått en slutlagring på fat som tidigare innehållit öl. Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50% lyckades i tätt sällskap av den föregående whiskyn nypa förstaplatsen och blev för min del kvällens tvåa men denna provningens totala vinnare.

Riktigt skoj att även äntligen kunna få avnjuta min allra första Kneippen-buteljering! En whisky med okänt ursprungsdestilleri men där hemsidan hintar om både Lagavulin och Caol Ila… själv fick jag en liten personlig uppenbarelse när jag smakade på den och tror att detta möjligen också kan vara Ardbeg. 😉

Den totala sammanställningen för gruppen och för denna aftonens Google Meet-provning blev:

Whisky 1. 0 röster
Whisky 2. 0 röster
Whisky 3. 3 röster
Whisky 4. 1 röster
Whisky 5. 5 röster
Whisky 6. 6 röster (”opartiska eller inte” så blev detta kvällens VINNARE!) 👍👌😃

Mina egna personligt satta omdömen och poäng för varje whisky kommer som vanligt att presenteras här på bloggen förtlöpande framöver och allteftersom varje whisky har hunnit sammanställas.

Meet-provning – ”En bra start på året – 2024!” – med @jimtorarp (Kneippen) Mina poäng
WHISKY 1: Penderyn Legend 41% – (whiskybase) 13,50/20,00 p
WHISKY 2: The Tottori Blended Japanese Whisky 43% – (whiskybase) 11,00/20,00 p
WHISKY 3: Glenfiddich IPA Experiment (2016) 43% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 4: TBWC Glenallachie Batch 9 (Oloroso) 10 YO 49,7% – (whiskybase) 15,25/20,00 p
WHISKY 5: The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8% – (whiskybase) 16,25/20,00 p
WHISKY 6: Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) 50% – (Kneippen Whisky) 16,00/20,00 p

Summa summarum ett vrålstort tack till Jim (@jimtorarp) för ännu en mycket väl genomförd och trevlig provning och givetvis också till alla Ni andra trevliga whiskyentusiaster som var med och bidrog och förgyllde denna torsdagskvällen! 👍🏆🥇🙌 (Vill man följa mig på instagram hittas jag på @freddeboos)

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

 

”En bra start på året – 2024”

Notering: 240111, Meet-provning – ”Onlineprovning – ”En bra start på året – 2024”

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 141 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *