Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50%

Så har man då äntligen fått chansen och möjligheten att få smaka på en av Kneippen Whisky’s egna buteljeringar och där deras Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50% verkligen inte gick av för hackor! Bra gjort!!! (…som underhållarna Johan & Björn skulle ha sagt).  😃👍

Denna egenbuteljerade singlemalten kommer ifrån ett ”Secret Islay”-destilleri och fanns med i laguppställningen vid Google Meet-provningen ”Bra start på året – 2024” som hade @jimtorarp både som provningsledare och värd. Detta blev för övrigt också eventets vinnare ibland deltagarna (och hur ”opartiska” de än kanske må vara då flera har närmare anknytning till just Kneippen Whisky) 😁😁🥇👌

Detta är en whisky ifrån ett ej namngivet destilleri på södra Islay och som man har lagt på ett fat som tidigare innehållit öl. Detta är Kneippen Whisky’s tredje buteljering på ölfat och där man denna gången har använt sig av APA öl som står för ”American Pale Ale” och som inte är lika humletung som en IPA och generellt inte med lika hög beska samt att APA ölet ger en mera maltighet. (Minns tyvärr inte om jag vid provningen riktigt hörde ifrån vilken ölproducent ölet komifrån – det lutar nog dock lite grann åt Ardbeg-hållet om jag skulle gissat på destilleriet och även om hemsidan hintar lite grann mer om både kanske Lagavulin och Caol Ila). Då whiskyn lagrats på ett 3-liters fat av ungersk ek så blev också det mycket limiterade utfallet ganska litet med enbart 6 st flaskor. 

Whiskyeventet ”Bra start på året – 2024” var även denna gången en blindprovning och där uppgiften var att tillsammans med provningsledare Jim försöka klura ut startfältet enligt förutsättningen:

– En Engelsk whisky
– En Oloroso lagrad whisky
– Två stycken head to head med olika destillat men med liknande cask finish
– En världswhisky
– Samt en klassisk bourbonlagring på fatstyrka

Vid denna provningen var detta en ”Cask Finish” och där samplesstorleken på whiskyn som provades var 3 cl. (I vanlig ordning sparades lite för min del av varje whisky för att i efterhand kunna gå tillbaka och kanske addera fler smaknoter och ev. poängjustera något. Under själva provningarna kan det bli lite ont om tid att hinna skriva ned allt och där man helst vill vara delaktig i allt vad som sägs och diskuteras kring varje whisky).

Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) "Smoky American Hops" 50%

 WHISKY: Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50%
 STYRKA: 50%  ÅR:  2020  ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Single Malt  PRIS: (?) (50-cl)
 DESTILLERI: (okänt)  SB-ART NR:  –
 BUTELJERARE: Kneippen Whisky  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Apa Cask Finish, Batch 1
Mina omdömen: Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50%

DOFT: Här finns en inledande ganska svag ton av en ändå mycket god rökighet som triggar sinnet och väcker intresset! En doft som jag tycker går på djupet och som även omges av en del trevligt maltiga inslag. 

SMAK: Skulle vid en första anblick kanske inte gissat att detta handlade om ett Islay-destilleri (även om aningarna finns där) och där whiskyn inte upplevs direkt brutalrökig utan mer balanserad, lite dov och med en bred och relativt fyllig smak. Detta är en whisky växer i glaset! 

EFTERSMAK: Ganska bra tryck i det medellånga till långa avslutet som också det har en lite dämpad rökighet i sig och en del maltiga noter. (Tyckte inte den vann på att vattnas)

HELHET: Förbaskat kul och min näst bästa whisky för kvällen och i stort sett jämt skägg med vinnaren (som också den var rökig). Med ännu lite mer röktryck i denna så hade det varit ett helt annat läge och där jag verkligen gillade denna, speciellt doften!

Ev. kommentar: Kunde dock i ärligthetens namn inte gissa att detta var en ”APA-caskfinish… 

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

”En bra start på året – 2024”

”En bra start på året – 2024” med Jim Torarp (Kneippen Whisky) ”En bra start på året – 2024” med Jim Torarp (Kneippen Whisky)
”En bra start på året – 2024” med Jim Torarp (Kneippen Whisky)

Meet-provning – ”En bra start på året – 2024!” – med @jimtorarp (Kneippen Whisky) Mina poäng
WHISKY 1: Penderyn Legend 41% – (whiskybase) 13,50/20,00 p
WHISKY 2: The Tottori Blended Japanese Whisky 43% – (whiskybase) 11,00/20,00 p
WHISKY 3: Glenfiddich IPA Experiment (2016) 43% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 4: TBWC Glenallachie Batch 9 (Oloroso) 10 YO 49,7% – (whiskybase) 15,25/20,00 p
WHISKY 5: The Whisky Chamber Ardmore (2009) 10 YO 56,8% – (whiskybase) 16,25/20,00 p
WHISKY 6: Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) 50% – (Kneippen Whisky) 16,00/20,00 p

Då detta var den sista whiskyn ut ifrån denna åter mycket väl genomförda och trevliga onlineprovningen så återstår det bara för min del att säga ett stort tack till Jim och till alla Ni andra som hängde på och förgyllde denna kvällen. Hoppas på återseende! Och på fler chanser att smaka mer Kneippen Whisky!

”En bra start på året – 2024”

Notering: 240111, ”Bra start på året – 2024” – med @jimtorarp

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 142 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *