Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46%

Ifrån en av dom stora rökgiganterna ute på ön Islay och de Inre Hebriderna i Nordatlanten kommer dagens whiskypost och där Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46% sippades på under gårdagen. Detta är en whisky som spenderat sin tid på Ex-Bourbon- och avslutande Sauternes-fat och där det numera ofta förekommande och kringgärdade tramset och berättelsen runt denna whiskyn denna gången hedrar legendariska berättelser om Islay…

Som denna om den sällan skådade Harpy – ett bevingat odjur som sägs befolka ön. 

Detta är en whiskypost baserad på en till whiskybloggen privat införskaffad sample av denna whisky.

Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46%

 
 WHISKY: Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale
 STYRKA:  46%  ÅR: 2023  ÅLDER: 13 yo
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1499 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg  SB-ART NR:   41461
 PRODUCENT:  Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy Sweden
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Ex-Bourbon, Sauternes Cask

Mina omdömen: Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46%

DOFT: I den mycket goda doften som även kan uppfattas på ganska långt håll kommer det en underbart sötrökig ton som har lite medicinala inslag i sig också. Även lite havskustnära inslag hittar också fram i form av saltstänkta stenar, tång och ostronskal. Detta vill man sniffa på länge!

SMAK: Man bara ler det första man får den längst fram i munnen och där den mycket goda rökigheten och inslagen av ex-bourbonfaten och de söta sauternes-inslagen liksom väller ut sig! Här hittas grillat bacon, lite kummin och olivolja! Tyvärr blir denna lyckan ganska kortvarig då smaken tenderar att ganska fort dra ihop sig och komprimeras till att kännas ganska tunn och mera lättflyktig.

EFTERSMAK: Svaga toner av tea och en lite underliggande örtighet ligger kommer fram mer och av resterna av den inledande goda rökigheten finns det betydligt mindre kvar utav. Med hintar av svaga stråk med lite beska undertoner och möjligen lite honung och liten bbq-känsla. Tycker den tappar ganska rejält mot slutet.

HELHET: En mycket god och helt fantastisk och sötrökig whisky! Som tyvärr (i min gom) fort faller ganska platt och som bara orkar leverera halva vägen. Synd, för första och inledande partiet är mycket gott medans det av den senare finns lite mer att önska av och som saknar trycket, fylligheten och den riktigt mullrande rökigheten för att helt tilltala mig. Känns nästan på gränsen till vattnig och där de nerspädda 46% får jobba hårt för att orka ta den över mållinjen.

Ev. kommentar: Missuppfatta mig rätt, den är riktigt nice men oj vad man vill att den skall kunna leverera med den inledande styrkan och självförtroendet som ändå finns där men då hela den långa vägen. Ända ner på avgrundsdjupet i svalget… som den dessvärre tyvärr inte riktigt gör. Mycket trevlig karaktär på rökigheten!

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00 p 

Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46% Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46% Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale (2023) 13 yo 46%

Notering: 240429, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *