Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%

På min lilla samplesresa genom utgåvor som kan tillskrivas den oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping) så har dagens lite längre utflykt på denna trippen kommit till Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%. Detta är en Indisk whisky som fått en slutfinish på finskt sötvin och här tar man ut svängarna rejält och blandar ”Finsk bastu med tropisk värme”! 😀

För den som kanske inte känner till destilleriet och whiskyn Paul John så är varumärket känt för sitt engagemang för kvalitet och hantverk, med hjälp av lokalt framställda ingredienser och traditionella destillationsmetoder för att skapa sin whisky. Denna uppmärksamhet på detaljer resulterar i en produkt som är rik på smak och komplexitet. Det varma indiska klimatet säkerställer även en snabbare mognad av whiskyn när den väl placerats i deras ekfat. De flesta fat som används på destilleriet är bourbonfat med en del amerikansk ek.

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%  
 WHISKY: Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John)  46%
 STYRKA:  46%  ÅR: 2022  ÅLDER: NAS
 REGION:  Indien  TYP: Singlemalt  PRIS: ? (50 cl)
 DESTILLERI:  Paul John  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR: Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 3-liters ekfat, Cherry Wine Finish, Experimental Series Vol 1, # Flaskor: 6 st
Mina omdömen: Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%

DOFT: Mycket snyggt mahognyfärgad whisky som drar åt det orangeröda hållet och som dessutom känns lite så där härligt simmigt tjock i glaset. Doftmässigt så bjuds man här på ganska tydliga körsbärsinslag och där den underliggande Paul John-whiskyn även kan uppfattas som ganska fyllig och med en del sötma i sig. Med en liten touch av läder och ett stänk med möbelfernissa. Gillar doften!

SMAK: Runda, nästan godisliknande körsbärtoner med hög sötma möter först upp. Strax där efter kommer en något mera ekfatig beska fram och som här lite lädersträvhet i sig och som möter upp på ett bra sätt och känns rejält fyllig och även lite simmig. Nästan så man blir sugen på att vattna denna med nån droppe vatten – och när detta gjorts öppnar den upp för ännu lite mer runda körsbärsnyanser. (känns som här finns det gott om utrymme att kunna laborera lite med mängden tillfört vatten för att verkligen hitta fram till den ultimata punkten)

EFTERSMAK: Om smaken vann på lite vatten så gjorde även den avslutande finishen det med och där den lilla beskheten trycktes tillbaka lite, sötman blev något mera utspädd och där hela smakupplevelsen blev betydligt rundare. Kanske möjligen dock något kortare ifråga om längd men där en del kvarvarande pepprighet hänger kvar en längre stund.

HELHET: Det här var verkligen spännande och en kul utveckling av en redan god och fyllig whiskytyp. Hittar inte så mycket av röktendens i denna ganska rejält söta whisky (som är baserad på orökig whisky, så inte så konstigt, haha) men där det röda körsbärsvinet definitivt har hjälpt till att sätta sin prägel på ett bra sätt. Kul!!

Ev. kommentar: En av de bättre Paul John-whiskys jag smakat! Sötsimmig och riktigt god!

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46% Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%

Bildkredit: Kneippen Whisky - https://kneippenwhisky.se/

Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Notering: 240420, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *