Ardbeg Heavy Vapours Limited Edition (2023) 46%

Den årliga Islay-festivalen Fèis Ìle som gick av stapeln i slutet av maj och i början av juni i år hade som vanligt toppats upp med en del specialsläpp ifrån destillerierna som finns belägna ute på denna rökwhiskyö. Ardbeg hade som vanligt en Committee Releaseutgåva och sen även en något alkoholsvagare version av samma whisky och som i år givits det spännande namnet Heavy Vapours (tunga ångor). En lite mer experimentiell whisky där man plockat bort själva renaren (purifier’n) för att försöka kunna få fram ännu mera smak och karaktär på själva destillatet och som sedan mognats (NAS) på ex-bourbon-fat.

Med all prisökning som kan ses på whisky idag och med alla dessa (ofta tråkiga och löjliga) upphaussade  försäljningsargument och med kanske några mer eller mindre lyckade tidigare försök i minnet så valdes för min del i år att bara försöka vaska fram en sample av denna för att smaka på först…

Ardbeg Heavy Vapours Limited Edition (2023) 46%

 WHISKY:  Ardbeg Heavy Vapours
 STYRKA:  46%  ÅR:  2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 1349 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg  SB-ART NR:   41393
 PRODUCENT:  Ardbeg  LEVERANTÖR:  Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Ex-bourbon cask, Limited Edition, (Feis Ile 2023)
Mina omdömen: Ardbeg Heavy Vapours Limited Edition (2023) 46%

DOFT: Ganska intressant och nästan köttsaftig(?) askdoft med inslag av päron och kreosot. Tycker mig även kunna ana en liten bit ingefära lite längre bort och där det även finns ett lite svagt pepparstick och spår av utbrunnen brasa. God doft men efter ett par ytterligare sniffar inte speciellt Ardbeg-brutalrökig. Blir efter en stund även något mera lemonsyrlig (på ett bra sätt) men där det härligt köttrökiga i den avtagit något.

SMAK: Tunn, förvånansvärt tunn inledning och nästan vattnig direkt man får den i munnen och där det dröjer nån millisekund innan den blommar ut. Kreosotrökiga inslag möter ljus fruktighet. Det är gott (och blir bättre) men inte alls med så svullen smak som man på förhand hoppats på. Anis, lite ingefära, peppar, hö och lemonfrukt blandas här med lite mer rökiga tongångar som även har en del beska stråk i sig. Tycker dock munkänslan är i tunnaste laget.

EFTERSMAK: Försöker gå på djupet men orkar inte riktigt fylla ut den förväntade kostymen helt och skapa den där fylliga ”svalgrökigheten” man så gärna vill ha och längtar efter. Visst, orökig och otäck är den inte men där smaken hamnar (för min del) alldeles för långt fram i munnen.

HELHET: En god rökwhisky som levererar hyggligt och som är ganska trevlig totalt sett. Om man inte tittar på prislappen och ifrån vilket destilleri den kommer… Då förväntar jag mig mer, betydligt mer och inte ännu en dyr vardagsrökare som känns aningens för utspädd. Tunga ångor? Nah…

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

Ardbeg Heavy Vapours Limited Edition (2023) 46% Ardbeg Heavy Vapours Limited Edition (2023) 46%

Notering: 231022, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *