Ardbeg Heavy Vapours Committee Release (2023) 50,2%

I samband med den årliga whiskyfestivalen Fèis Ìle ute på Islay så firas Ardbeg Day i år den 3 juni och där man också i vanlig ordning har släppt en limiterad whisky ifrån destilleriet.

Årets utgåva som tagits fram för alla Ardbeg-anhängare i kommittén heter Ardbeg Heavy Vapours Committee Release (2023) 50,2% och där man på destilleriet har experimenterat lite och plockat bort själva renaren (purifier’n) som är ansluten till deras Pot Still och låtit de tyngsta och otämjda ångorna stiga upp under själva destillationsprocessen. Allt för att försöka få fram så mycket smak och karaktär på själva destillatet som sedan har tappats och lagrats på ex-bourbon-fat i ett ej angivet (NAS) antal år.

Som den rökwhiskynörd man är så blir man ju förstås (och som vanligt) lite nyfiken… 😛

Detta är en whiskypost baserad på en privat insförskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Heavy Vapours Committee Release (2023) 50,2%
 
 WHISKY: Ardbeg Heavy Vapours Committee Release (2023) 50,2%
 STYRKA:  50,2%  ÅR: 2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1349 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg  SB-ART NR:   41391
 PRODUCENT:  Ardbeg  LEVERANTÖR:  Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Ex-Bourbon.
 
Mina omdömen: Ardbeg Heavy Vapours Committee Release (2023) 50,2%

Ardbeg Heavy Vapours Committee Release (2023) 50,2%DOFT: Inledande god rökighet som har en del impregnerad telefonstölp i sig och där även lite citron, kalk och äpple finns närvarande. God doft som känns hyggligt fyllig och som man blir mera nyfiken på. Utseendemässigt så är det på ett positivt sätt ännu frågan om en blekfis ifrån Ardbeg-destilleriet och där tankarna kring whiskyns färgskala landar nånstans i trakterna typ ”utspätt hövatten”. Ännu lite mer kreosotkänsla växer fram över tid och där även ett lite torrare grapefruktsinslag kan läggas till. 4.50/5,00 p

SMAK: På gränsen till vattnig och lite svagt lemonaktig direkt vid första mötet och där man får vänta nån halvsekund på den förväntade käftsmällen. En käftsmäll som faktiskt ändå tyvärr uteblir lite grann även om det är en ganska tillfredsställande och askig rökighet som ändå växer fram ganska strax och där det även kan hittas en svagt bitter ton nånstans långt där bak. 4,25/5,00 p

EFTERSMAK: Saknar dock en del av den önskade ”vråldjupheten” och där fylligheten inte upplevs som direkt stor när man väl börjar smaka på den lite mera ingående. Ändå en ganska pigg och fräsch whisky. 4,00/5,00 p

HELHET: Tycker rökigheten ändå faktiskt är ganska bra när jag långsamt sippat en längre stund och fått känna lite mer på denna Islay-rökare. Lite mera ”peaty heaviness” inte väl hade skadat då den bitvis känns något ”tunnare” i de övriga smakerna. Vattnas om man är villig och vågar spä ut den mer… 4.25/5,00 p

Ev. kommentar: Man har väl även tänkt tanken ganska länge nu vid det här laget och funderat och undrat lite över hur mycket ”kringtjafs” och marknadsföringsdravel en whisky verkligen kan behöva…

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 230603, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 317 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *