Agitator Rye Rye (2024) 40%

Hos Whiskymakare Agitator händer det grejer och där man så här lagom till försommaren och tillsammans med dryckesprofilen Emil Åreng lanserar en spännande whiskynyhet. Agitator Rye Rye (2024) 40% är blended whisky som förstärkts med rågwhisky och är tänkt som en sommarwhisky som ska passa optimalt till såväl klassiska som nyskapade whiskydrinkar eller  “straight up”, med eller utan is.

Denna nya whisky släpptes den 30 april och där freddeboos.se har fått ett litet smakprov.

Om Emil Åreng
”Emil Åreng är en av landets mest namnkunniga bartenders, en av Sveriges främsta bar- och dryckesprofiler. Han upptäckte bartenderyrket som 18-åring, blev Årets bartender 2015 i Sverige och vunnit flera internationella bartendertävlingar samt omnämns som en av världens bästa i yrket. Basen är i Umeå, där han varit med och öppnat Open/Close och välrenommerade Facit Bar, som har som mål att bli en av Europas fem bästa cocktailbarer. Han har också ansvarat för Cardierbaren på Grand Hotel i Stockholm.” //Agitator

Detta är en whiskypost baserad på en till whiskybloggen inkommen provsample (5 cl) av denna whisky.

Agitator Rye Rye (2024) 40%

 
 WHISKY:  Agitator Rye Rye
 STYRKA:  40%  ÅR: 2024  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 369 kr (70 cl)
 DESTILLERI:  Agitator Whiskymakare  SB-ART NR:   85138
 PRODUCENT:  Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR:  Galatea AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Blended whisky med rågförstärkning
Mina omdömen: Agitator Rye Rye (2024) 40%

DOFT: Pigg och fräsch och helt orökig doft med en del rågmaltiga inslag, sött tea och antydan av ekfat. Några sniffar senare hittas möjligen ett litet stänk av vaniljkola också lite djupare i lagren. 

SMAK: Inledningsvis väldigt rund i smaken men som tuffar till sig ganska snabbt och där de maltiga inslagen växer till sig mera och fyller ut. Ganska söt karaktär på smaken som också ligger bra i munnen och känns välbalanserat. Lätt smöriga tongångar möter en del råginslag, liten touch av gräddkola och möjligen även lite apelsinskal(?) längre in.

EFTERSMAK: Även den avslutande delen bjuder inte på några direkta överraskningar utan följer den röda (eller kanske bättre säga den gröna tråden, med tanke på den snygga etiketten) och som är ganska rund och mjukt balanserad även om det finns ett litet bakomliggande gött tryck som kommer bakifrån.

HELHET: En blendedwhisky som blandats upp och förstärkts med rågwhisky! Med Blind Seal och Agitator Blended inte alltför långt bort i närminnet tycker jag att detta känns som en bra uppgradering och ett trevligt komplement. Överlag en god whisky som passar både direkt som den är och även som en drinkingrediens till sommarens härliga drinkar. Dessutom till ett pris under femhundringen. Löp och köp!

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00 p

Agitator Rye Rye (2024) 40% Agitator Rye Rye (2024) 40%

Emil Årengs tips för att lyckas med svängigt somriga eller klassiska whiskydrinkar:

QUEEN B
50 ml Agitator Rye Rye
10 ml punsch
35 ml äppelsyra (30 ml citronjuice)
20 ml hallon/blåbärssockerlag*
Soda/bubbel beroende på humör
Skaka alla ingredienser förutom bubbel med is, sila upp och toppa med bubbel i ett passande glas. 

MOGEN GLASS
40 ml Agitator Rye Rye

20 ml Café Årengs Gräddlikör (eller annan gräddlikör)
10 ml kolasås från Pärlans
30 ml grädde
Skaka allt länge utan is så allting löser upp sig. Tillsätt is i shakerna och skaka lätt, sila sedan upp till ett bra glas och njut.

RYE RYE MANHATTAN
45 ml Agitator Rye Rye
15 ml söt vermouth
2 dash bitter (välj den du gillar)
Rör alla ingredienser med mycket is i ungefär åtta sekunder tills du har fått rätt utspädning och sila sedan upp till ett fryst martiniglas.

RYE RYE OLD FASHIONED
50 ml Agitator Rye Rye
10 ml punsch
5 ml sockerlag
2 dash bitter (välj någon du gillar)
Rör alla ingredienser direkt i glaset med en stor isbit eller mycket is.

RYE RYE WHISKY SOUR
50 ml Agitator Rye Rye
40 ml äppelsyra från Sandbergs Drink Lab eller 30 ml citronjuice
20 ml sockerlag
10 ml äggvita
1 nypa flingsalt
Skaka alla ingredienser utan is, ett så kallat torrskak, för att få till ett härligt skum. Tillsätt sedan mycket is till shakern och skaka tills du inte kan hålla i shakern längre. Sila upp till ett passande glas, antingen med eller utan is.

RYE RYE COFFEE
50 ml Agitator Rye Rye
15 ml sockerlag
100 ml kokhett bra kaffe
Skikta iskall slövispad grädde
Tillsätt hett vatten till ett glas, låt stå en stund för att värma upp glaset. Tillsätt resterande ingredienser och njut!

*Värm upp 300 gram strösocker och 300 gram vatten så du får till ett sockerlag. Lägg ner 50 gram frysta svenska hallon och 50 gram frysta svenska blåbär. Låt det tina i sockerlaget cirka två timmar. Sila sedan bort bären och gör sylt av dem.

Notering: 240401, Sample/varuprov, Agitator Whiskymakare

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 113 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *