Big Peat Finest Old Particular 15 Yo 48.4%

Rökmonstret BIG PEAT fyller 15 år i år och detta måste ju givetvis firas! 🎁🎉🎈🍾

Via ett stort Anniversery-firande för denna rökiga tungviktaren så kunde man den 15 Maj hänga med på en stor online-provning hostad av Dougal Barr (Douglas Laing & Co Brand Ambassador) och där man om man hade anmält sig (och hade turen) kunde få ta del av ett provkit innehållandes sample på två unika Big Peat-whiskys, varav en ännu inte har släppts! (och även ett Copita-glas med Big Peat på!) 

Min whiskyblogg här på freddeboos.se hade den stora(!) lyckan att lyckas vinna ett sånt här paket då jag anmält mig men där datumet för detta jubileumet tyvärr på grund av jobb kom att hamna lite olägligt för mitt deltagande. Att sen mitt paket råkade fastna hos den svenska tullen och där igenom bli extra försenat är också en av anledningarna till att jag idag får fira detta själv… Men vad gör väl det då Big Peat för egen del en stor favorit bland alla rökwhiskys som finns! Och det är väl kanske inte så konstigt då detta är en vatted whisky (blended) innehållandes singlemalt ifrån Islay-destillerierna Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen. 

Båda dessa samplewhiskys kom att provsmakas samtidig under gårdagskvällen och först ut att presenteras blir denna Big Peat Finest Old Particular 15 Yo 48.4%. Är man kanske nyfiken även på mina omdömen och betyg för den andra så hittas den här.

Detta är en whiskypost baserad på en till whiskybloggen vunnen sample (3 cl) av denna whisky.

Big Peat Finest Old Particular 15 Yo 48.4% Big Peat - 15 år!
 
 WHISKY:  Big Peat Finest Old Particular
 STYRKA:  48,4%  ÅR: 2016  ÅLDER: 15 yo
 REGION:  Islay  TYP: Blended (vatted)  PRIS: ca. 600 kr (-ish)
 DESTILLERI:  (Big Peat)  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Douglas Laing  LEVERANTÖR:  Douglas Laing
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Refill Butt, Natural Colour, Unchillfiltered, # flaskor: 763 st
Mina omdömen: Big Peat Finest Old Particular 15 Yo 48.4%

DOFT: Wow! Här bjuds man på en underbart köttig och jordig doft som också har en hel del rå och sotig aska och en liten del tång i sig. Här finns också en understödjande söt ton som är riktigt inbjudande! Detta kan man sniffa på läääänge!!!

SMAK: Karaktäristisk rårökig maltig ton som har en god balanserande sötma i sig och en del jordighet. Får även en lite känning av popcorn långt ute i perferien. Har man druckit Big Peat förr så känner man igen sig (och vill ha mer!!). 

EFTERSMAK: Lika blekfisig som den är till utseendet är den definitivt inte utan har ett ganska fullmatat avslut med härliga och långtgående rökdykningar som är ganska askfyllda och med lite svagt citrusbeska hintar. Även lite av de jordiga inslagen finns fortfarande kvar.

HELHET: Tycker man man om rökig whisky med en lite råare karaktär så gillar man denna. Är man kanske något mera nykomling på Islay-whisky så kan man ju alltid testa att slå nån försiktigt droppe vatten i denna för att tämja upp den något. Personligen bara älskar jag detta precis som den är!! Pheno(L)menalt!!! 😍😛

TOTALPOÄNG: 18,25 / 20,00 p

freddeboos.se - Big Peat 15th Anniversery! Sláinte! Big Peat 15th Anniversery! Big Peat 15th Anniversery! 

Big Peat 15th Anniversery - Giftbox Big Peat 15th Anniversery - Copita Glas

Notering: 240530, Samplegåva av Big Peat and Douglas Laing & Co)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 58 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *