Big Peat Christmas Edition (2019) 53,7%

Efter lång väntan, brända förhoppningar och en ”felbeställning” av fjolårets Big Peat (som jag tog för givet var årets specialutgåva) som släpptes lagom till 2019-årets sista del så har jag med hjälp av en whiskyvän online i alla fall fått tag på en sample av den nya monsterrökaren ifrån Douglas Laing.

Big Peat Christmas Edition (2019) 53,7% är som vanligt en blended (eller varför blir det inte snarare en vatted whisky när man blandar olika singlemalter:) Nåväl vad vet jag, kanske finns det nån som vet bättre och som kan förklara och reda ut begreppen) ifrån några av de stora rökwhiskydestillerierna ute på Islay i form av Ardbeg, Bowmore, Caol Ila (och sedan 1983 stängda) Port Ellen.

Eftersom den ännu inte finns att tillgå här i landet (vet ej om eller när den kommer heller) så får man leta och söka sig utanför landets gränser om man är sugen… (P.s ett tips kan även vara att kolla upp först så att man skickar hit). Men nu är det äntligen dags att skippa skitsnacket och SMAKA!! 🙂

Big Peat Christmas Edition (2019) 53,7%
 WHISKY: Big Peat Christmas Edition (2019) 53,7%
 STYRKA: 53,7%  ÅR: 2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Blended PRIS: 499,00 DKK
 DESTILLERI:  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Douglas Laing  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Ingående whiskys ifrån Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen

 

Mina omdömen: Big Peat Christmas Edition (2019) 53,7%

DOFT: Asktorr rökighet möter direkt upp och visar vägen. Här finns massor av rökfenoler att bekanta sig med. Lite lakrits, plast, kreosot och gymnastikmatta. Gillar man rökwhisky gillar man detta!! Liten fruktighet hittas i de bakre lagren men där det fortfarande är dofter av typ nyskjutna nyårsraketer som är de mest framträdande.

SMAK: En len käftsmäll där de rökiga inslagen bolmar upp och fyller hela munhålan direkt. Fantastiskt!! Så gott, så dovt och ändå så välavvägt. För min del en riktig fullträff och en av de bättre versionerna jag smakat. (Jag vet, och kanske har sagt det förut… men detta gillar jag! :))

ESMAK: Långt, brett djupgående… fulländad. Denna myser man länge med. Svavel, utbrunnen brasa, lite havssalt och söt fruktighet. Mmmm, så jäkla gott!!

HELHET: Som att lägga sig naken och rulla runt i den kalla eldstaden och sedan slicka sig ren… det är sotigt och askigt och lite salt men också sött, mjukt och väldigt lent. Och trots hög alkoholnivå ändå så ospritigt. Detta är rökwhisky av absolut världsklass! Wow!

Ev. kommentar: Vattnar gör man… inte! 🙂

TOTALPOÄNG: 18,75 / 20,00

[wp_charts title=”bigpeat2019″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 15, 30, 25, 25, 20, 25, 20, 35, 10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 191212, sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *