Big Peat The Thropaigeach Edition (Fèis ìle 2024) 48%

Det stora rökmonstret Big Peat ifrån Islay och Douglas Laing & Co fyller i år 15 år och för att fira detta så har man lagom till den årliga Feis Ile släppt en ny Big Peat-utgåva och som har fått en avslutning på rom-fat. Big Peat The Thropaigeach Edition (Fèis ìle 2024) 48% är i vanlig ordning en blandning av några av de regionala och rökiga whiskysorterna som finns ute på ön och där Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och även några stänk av Port Ellen brukar förekomma i en hemlig blandning  och där själva procentfördelnigen av innehållet också som vanligt är höjt i dunkel och avslöjas inte.

Lagom till denna årliga whiskyfesten på ön och av whiskyfirandet av Big Peat så kunde man den 15 Maj även hänga med på en stor online-provning hostad av Dougal Barr (Douglas Laing & Co Brand Ambassador) och där man om man hade anmält sig (och hade turen) kunde få ta del av ett provkit innehållandes sample på två unika Big Peat-whiskys, varav den ena var just denna nyss utkomna romlagrade utgåvan samt Big Peat Finest Old Particular 15 Yo 48.4% och som finns att läsa mer om här.

Detta är en whiskypost baserad på en till whiskybloggen vunnen sample (3 cl) av denna whisky.

Big Peat The Thropaigeach Edition (Fèis ìle 2024) 48% Big Peat - 15 år!
 
 WHISKY:  Big Peat The Thropaigeach Edition (Fèis ìle 2024) 48%
 STYRKA:  48%  ÅR: 2024  ÅLDER:
 REGION:  Islay  TYP: Blended (vatted)  PRIS: ca. 700 kr (-ish)
 DESTILLERI:  (Big Peat)  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Douglas Laing  LEVERANTÖR:  Douglas Laing
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Rum Cask Finish, Unchillfiltered, Natural Colour, # flaskor: 5588 st
Mina omdömen: Big Peat The Thropaigeach Edition (Fèis ìle 2024) 48%

DOFT: Ganska torvrökig ton som har lite svag kryddighet i sig och där även lite honungssöta tongångar kommer fram tillsammans med inslag av romfatslagringen. Riktigt god om än inte fullt så ”Big Peat”-askig i doften utan kanske något mera jordig och med lite mer bbq-aktiga inslag.

SMAK: God sötrökig ton hittas i denna och upplevs (i min gom!) inte riktigt fullt så Big Peat-rökig som man annars är van vid. Här finns istället lite mer runda och romaktiga toner som för med sig lite värmande kryddighet och även lite bananskal.

EFTERSMAK: En del kvardröjande ”relativt” lättare rökighet hänger kvar en liten stund samtidigt som sötman ebbar ut och lite mer bananbeska hittar fram. I botten en värmande kryddig ton.

HELHET: En spännande Big Peat-version som har en hel del nya intressanta nyanser att upptäcka och där de romfatslagrade inslagen bjuder på en ganska trevlig resa. Dock kanske inte fullt så rökig som man kanske är van vid utan med lite mera finstämd elegans.

Ev. kommentar: Personligen föredrar jag nog min Big Peat lite mera råare och med mer kraftfull rökighet. Är väl kanske inte heller helt överförtjust i romlagrad whisky alla gånger… men lite gott är det ju! 😀

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00 p

freddeboos.se - Big Peat 15th Anniversery! Sláinte! Big Peat 15th Anniversery! Big Peat 15th Anniversery! 

Big Peat 15th Anniversery - Giftbox Big Peat 15th Anniversery - Copita Glas

Notering: 240530, Samplegåva av Big Peat and Douglas Laing & Co)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *