RSS
 

Arkivet för kategori: ‘Bröte’

Halv åtta hos mig… del 1 – (#freddeboos_goes_matblog)

24 Jan 2016

Det var i helgen dags för vår första omgång av “halv åtta hos mig” och som tidigare utlovat kommer här en liten sammanställning ifrån aftonen. En parträff på tre där vi turas om att stå för värdskapet och för maten och drycken och där vi istället för 15.000 kr köper en flaska vin per par som sedan lottas ut till en vinnare. 

halvattahosmig_1

Fördrink
Pizzolato med tunnbrödsstick

Förrätt
Räksoppa med vitlöksbröd
vitt vin; Stoneleigh

Varmrätt
Salami- och ostfylld fläskfilé med klyftpotatis och primörer
rött vin; Abelis Carthago Lui

Dessert
Citrusmarinerade jordgubbar med chokladskum
Baileys med is  

 

Gästerna välkomnades och till välkomstdrink serverades det Pizzolato Spumante d’Italia, ett ekologiskt mousserande Italienskt rosévin gjort på  95% glera och 5% raboso (69 kr – Art.nr: 7742) och hembakade tunnbrödsstick. (Personligt vinbetyg: 3/5 p)

Till förrätten med räksoppa med vitlöksbröd dracks det ett mycket aromatiskt och friskt vitt vin ifrån Nya Zeeland, Stoneleigh Sauvignon Blanc, 2015 (109 kr – Art. nr: 6311och som vi alla tyckte hade en ganska stor touch av krusbär. Mycket fräscht och riktigt gott! (Personligt vinbetyg: 4/5 p)

Till huvudrätten som bestod av salami- och ostfylld fläskfilé och klyftpotatis med primörer serverades det ett spanskt rödvin (som jag tidigare testat) i form av Abelis Carthago Lui, 2013 (119 kr – Art.nr: 2280
(Personligt vinbetyg: 4/5 p)

Måltiden avslutades med en superb efterrätt i form av citrusmarinerade jordgubbar med chokladskum. Till detta dracks det välkyld Baileys Original Irish Cream (109 kr/35 cl, Art. nr: 765) med en isbit i. 

Någon närmare poängutdelning blev det tyvärr inte tal om men där kocken (frugan) med beröm fick godkänt och där maten gick hem hos alla… Vinnaren av det lilla vinlotteriet råkade bli jag själv! 😀 😉
(på whiskyfronten senare under kvällen blev det bara “gammal skåpmat” och inget nyöppnat att rapportera)

vin_vinst1

Stort tack till de goda vännerna Johan, Anja, Henrik och Anna och där vi ser fram emot nästa omgång! 😀
(får hoppas att vi inte köper samma “lotteri-vin” då också, haha)

På återseende! //Fredde
#freddeboos_goes_matblog – Ett litet instick från underkategorin “…och annan bröte” här på bloggen.

 

Chokladprovning med Bibbi Kringlund (Kulinarika – Mat & Vinbyrån)

22 Sep 2014

Då freddeboos.se inte bara är en blogg med fokus på enbart whisky och en hel del öl utan även ibland också kan handla om “lite annan bröte” så tänkte jag därför här bjuda på den gångna helgens chokladprovning som jag varit på och som ägde rum på Karlstads Stadshotell (med Klarälvens kalla vatten strax bredvid)

karlstadSjälva provningen var en upplevelse-present som jag fick när jag fyllde 40 år och som går under namnet “Smartbox” och där det finns möjligheter till diverse olika provningar att välja på av typen vin, choklad, ost, whisky, öl, lakrits osv. och som sedan hålls på olika utvalda ställen runt om i landet under hela året.

Då datumet passade fint så fick det bli en chokladprovning för min del (min allra första kan tilläggas) och ihop med en annan nybliven 40-årig vän och hans fru och som också hade bjudits med på eventet och för en tvådagars vistelse med hotellövernattning i Karlstad.

Som värd och arrangör för själva provningen stod Bibbi Kringlund ifrån Kulinarika – Mat & Vinbyrån som är en utbildad (och pratglad) mat och vin-konnässör med cateringfirma ifrån Västra Ämtevik och som anlitats för olika uppdrag av bland andra Selma Spa+ och Sillegården.

choklad_1Med ett samlat deltagarantal på tolv personer drog så kvällens provning igång. En provning där chokladen stod i främsta rummet men där några av oss, bland annat mitt sällskap också hade kompletterat med det extra tillvalet “dryck” och där vi under den senare delen skulle få testa chokladen ihop med olika drycker.

På temat “från böna och mjölkchoklad till mörkaste mörk, med betoning på 70%” så fick vi sedan en genomgång av chokladens historia, skillnader mellan bönor, ursprung och kvalitet samt några av dess olika påstådda hälsoeffekter.

choklad_2Chokladsorterna som smakades på och diskuterades kring var:

 • Choklad-böna 
 • Amma organic 100% 
 • Rent chokladfett 100% 
 • Vanini- vit 
 • Valrhona Jivara-40% mjölkchoklad
 • Amedei Madagaskar 70%
 • Amedei Toscano Black 70%
 • Marou 70%
 • Amedei Porcelana 70%

  Samt utanför bild:
 • Malmö chokladfabrik Chili 65%
 • Gardini med salt 70%

 

De olika dryckerna som provades till var:

Öl: Leffe Brune (nr 1336) 19.90kr/33cl (★★★☆☆)
Cider: Flaskjäst Äppelcider Torr/Halvtorr (nr 88332), 98kr/75cl (★★☆☆☆)
Rödvin: Gnarly Head Old Vine Zin (nr 6597),97kr (★★★★☆)
Starkvin: Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (nr 2304), 150kr/37,5 cl (★★★★☆)
(inga separata smaknoteringar gjordes mer än ett “mellan tummen och pekfingret-betyg” i all hast men där jag kan tänka mig att testa de båda vinsorterna igen. Och givetvis ölen också, just for the record… hehe)

leffe_brune cider gnarly domini

Hela provningen tog ca. 1,5 timme och där jag sammanfattningsvis kan konstatera att rent chokladfett inte är speciellt gott. Inte heller gillade jag den 100%-iga chokladen som var rejält besk och ganska sträv. Kul dock att ha fått smaka på en ren chokladböna och den något dyrare Amedei Porcelana 70% som kanske inte direkt är nått jag går och köper själv när jag blir chokladsugen. Gardini med salt 70% var kvällens favorit för mig!

Att den vita chokladen gick hem hos många var ju kanske inte så svårt att förstå då den har hög sockerhalt (men med lågt chokladinnehåll) då detta är en restprodukt ifrån framställningen.

När vi sedan gick på de olika chokladsorterna (ifrån samma tillverkare) för att kunna känna skillnaden på olika bönor och kvalitet så var det också ganska intressant att kunna jämföra mot referens-chokladbiten i mitten som var “vanlig” Marabou-choklad. Denna kändes inte fullt så god och kvalitativ och smälte inte lika lätt när man satte en liten chokladbit på tungspetsen och tryckte upp i gommen. När sedan dryckerna kom fram så höjdes tillställningen ett litet snäpp då jag själv gillar att söka smaker och dofter som gifter sig. Hade gärna sett större inslag av detta moment och med lite större tilldelning av drycken i glasen om man skall anmärka på något…

Överlag en trevlig afton men där man som nybörjare i chokladavdelningen nog kanske kunde ha vunnit lite på att ha läst på lite grann i förväg då många av bönsorterna och de olika chokladmärkena som kom att nämnas under aftonen var ganska okända för egen del. Nästa gång väljs nog därför hellre en ren vinprovning eller varför inte en whiskyprovning! 😉

Ett stort tack för en minnesvärd provning och en trevlig vistelse går till “presentgivarna”, provningsledare Bibbi och till frugan och de två medföljande vännerna Johan och Anja!

kul

 

Twitter-whiskyprovning online…(?)

11 Sep 2012

Tänkte här presentera en idé som jag gått och klurat på en liten tid och som bygger på och fungerar lite grann som vårt Samples Of Whisky-projekt och där jag tänkte höra och diskutera lite med alla er andra “whiskylovvers” här ute som besöker min whiskyblogg av och till om detta ev. kan vara av intresse att försöka bygga vidare på… (har redan sett liknande typer på upplägg,på twitter, bland annat)

Hela grund-idéen bygger på att man, oavsett var man bor i landet, via en hemsida, typ SoW-sidan bestämmer och beslutar om att “detta datumet så kommer “denna whiskysorten” att provsmakas och att varje “whiskydrickare” själv då får ansvara för att ha tillgång till just denna whiskysorten för att kunna vara med vid “online”-provningen. (är man några kompisar eller ifrån samma lokala plats eller kanske från en whiskyklubb så kan man ju dela på kostnaden)

Tanken är sen att själva provsmakningen skall ske  tillsammans, vid ett bestämt klockslag och online via nån form av socialt medium typ twitter, messenger, skype, facebook eller liknande. Våra personliga åskter och omdömen skriv in av varje deltagare och presenteras via en hemsida, typ SoW-sidan (som kan utökas lite)

Ja, vad sägs och vad tycks? Är det ens lönt att försöka sig på att dra igång ett projekt av den här typen? Finns det nån/några av er besökare här på bloggen som skulle tycka att detta vore ett kul sätt att smaka whisky på och som skulle vilja vara med?  Eller som har några andra åsiker? Kanske finns det redan liknande projekt uppe och som redan är igång och rullar och som man skulle kunna få bli del utav?

Funderar och klurar på några punkter (kanske finns det flera?) och om hur man löser de på bästa sätt:

 • Tid, dvs. hur lång tid innan skulle man behöva ha på sig för att säkerställa innehavet av rätt whiskysort?
 • Socialt medium? Vilket program funkar bäst för detta ändamål? (twitter, msn, skype, facebook?)

 

Ovanstående idé blir ju då en öppen provning där man redan vet vilken sort man smakar. Kanske vore det ännu roligare med blindprovning men frågan är då hur man skulle kunna lösa det rent logistiktiskt med leveransen, inköp av flaskor, betalning osv.

Skriv gärna och ha åsikter och diskutera detta i kommentars-fältet nedan så får vi se vad detta kan leda till. 🙂

 

500-gränsen snart passerad! Stort tack till alla Ni besökare! :)

22 Aug 2012

Här kommer ett blogginlägg som inte, hör och häpna(!) handlar om vare sig whisky, öl eller vin…

Nej, detta handlar istället om själva hemsidan och är en milstolpe i freddeboos.se‘s historia då det ser ut som att min blogg för första gången nånsin lyckas med att skrapa ihop hela 500 st sid-besökare denna månaden!! 🙂 Helt otroligt och fantastiskt kul!

Så detta inlägget får bli en HYLLNING och ett stort TACK till alla Er som av och till kikar in på min whiskyblogg!

På återseende och var inte blyga utan lämna gärna Era tips, kommentarer och åsikter om whisky, öl, vin eller annat och låt mig avslutningsvis få använda en av mina whiskypolares helt korrekta antagande:  “Smaken är ju som röven, klöven!!”

../Fredde – @freddeboos

 
 
© 2011-2018 freddeboos.se