Chokladprovning med Bibbi Kringlund (Kulinarika – Mat & Vinbyrån)

Då freddeboos.se inte bara är en blogg med fokus på enbart whisky och en hel del öl utan även ibland också kan handla om ”lite annan bröte” så tänkte jag därför här bjuda på den gångna helgens chokladprovning som jag varit på och som ägde rum på Karlstads Stadshotell (med Klarälvens kalla vatten strax bredvid)

karlstadSjälva provningen var en upplevelse-present som jag fick när jag fyllde 40 år och som går under namnet ”Smartbox” och där det finns möjligheter till diverse olika provningar att välja på av typen vin, choklad, ost, whisky, öl, lakrits osv. och som sedan hålls på olika utvalda ställen runt om i landet under hela året.

Då datumet passade fint så fick det bli en chokladprovning för min del (min allra första kan tilläggas) och ihop med en annan nybliven 40-årig vän och hans fru och som också hade bjudits med på eventet och för en tvådagars vistelse med hotellövernattning i Karlstad.

Som värd och arrangör för själva provningen stod Bibbi Kringlund ifrån Kulinarika – Mat & Vinbyrån som är en utbildad (och pratglad) mat och vin-konnässör med cateringfirma ifrån Västra Ämtevik och som anlitats för olika uppdrag av bland andra Selma Spa+ och Sillegården.

choklad_1Med ett samlat deltagarantal på tolv personer drog så kvällens provning igång. En provning där chokladen stod i främsta rummet men där några av oss, bland annat mitt sällskap också hade kompletterat med det extra tillvalet ”dryck” och där vi under den senare delen skulle få testa chokladen ihop med olika drycker.

På temat ”från böna och mjölkchoklad till mörkaste mörk, med betoning på 70%” så fick vi sedan en genomgång av chokladens historia, skillnader mellan bönor, ursprung och kvalitet samt några av dess olika påstådda hälsoeffekter.

choklad_2Chokladsorterna som smakades på och diskuterades kring var:

 • Choklad-böna 
 • Amma organic 100% 
 • Rent chokladfett 100% 
 • Vanini- vit 
 • Valrhona Jivara-40% mjölkchoklad
 • Amedei Madagaskar 70%
 • Amedei Toscano Black 70%
 • Marou 70%
 • Amedei Porcelana 70%

  Samt utanför bild:
 • Malmö chokladfabrik Chili 65%
 • Gardini med salt 70%

 

De olika dryckerna som provades till var:

Öl: Leffe Brune (nr 1336) 19.90kr/33cl (★★★☆☆)
Cider: Flaskjäst Äppelcider Torr/Halvtorr (nr 88332), 98kr/75cl (★★☆☆☆)
Rödvin: Gnarly Head Old Vine Zin (nr 6597),97kr (★★★★☆)
Starkvin: Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (nr 2304), 150kr/37,5 cl (★★★★☆)
(inga separata smaknoteringar gjordes mer än ett ”mellan tummen och pekfingret-betyg” i all hast men där jag kan tänka mig att testa de båda vinsorterna igen. Och givetvis ölen också, just for the record… hehe)

leffe_brune cider gnarly domini

Hela provningen tog ca. 1,5 timme och där jag sammanfattningsvis kan konstatera att rent chokladfett inte är speciellt gott. Inte heller gillade jag den 100%-iga chokladen som var rejält besk och ganska sträv. Kul dock att ha fått smaka på en ren chokladböna och den något dyrare Amedei Porcelana 70% som kanske inte direkt är nått jag går och köper själv när jag blir chokladsugen. Gardini med salt 70% var kvällens favorit för mig!

Att den vita chokladen gick hem hos många var ju kanske inte så svårt att förstå då den har hög sockerhalt (men med lågt chokladinnehåll) då detta är en restprodukt ifrån framställningen.

När vi sedan gick på de olika chokladsorterna (ifrån samma tillverkare) för att kunna känna skillnaden på olika bönor och kvalitet så var det också ganska intressant att kunna jämföra mot referens-chokladbiten i mitten som var ”vanlig” Marabou-choklad. Denna kändes inte fullt så god och kvalitativ och smälte inte lika lätt när man satte en liten chokladbit på tungspetsen och tryckte upp i gommen. När sedan dryckerna kom fram så höjdes tillställningen ett litet snäpp då jag själv gillar att söka smaker och dofter som gifter sig. Hade gärna sett större inslag av detta moment och med lite större tilldelning av drycken i glasen om man skall anmärka på något…

Överlag en trevlig afton men där man som nybörjare i chokladavdelningen nog kanske kunde ha vunnit lite på att ha läst på lite grann i förväg då många av bönsorterna och de olika chokladmärkena som kom att nämnas under aftonen var ganska okända för egen del. Nästa gång väljs nog därför hellre en ren vinprovning eller varför inte en whiskyprovning! 😉

Ett stort tack för en minnesvärd provning och en trevlig vistelse går till ”presentgivarna”, provningsledare Bibbi och till frugan och de två medföljande vännerna Johan och Anja!

kul

(Visited 21 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *