Amrut Peated Indian VS Amrut Peated Indian

Helgen har inte bara ägnats åt ägg, sill och dynamit utan också med ett möte mellan två identiskt lika flaskor och med ett innehåll av den Indiska whiskyn Amrut Peated 46%.

En whisky som jag och AWC tillsammans smakade vid vårt 8:e event med whiskyklubben och där vi nästan allihop dissade den… (och jag mest med  08,25 p av 20,00 p)  Har ju i efterhand dykt på flera whiskysidor som däremot verkligen hyllat denna skapelse och därav fått mig att fundera om det möjligtvis är mitt omdöme eller innehållet i flaskan jag äger som om möjligt är av sämre kvalitet.

Som sidan Whiskyboden också nämner så är ju Internet helt fantastiskt och där man ges möjlighet till att träffa på andra whiskyfantaster. Dels för att kunna ta del av andras åsikter och dels för att kunna byta samples med varandra och det är just vad som skett här då Peter på tidigare nämnda sida varit hygglig och här avvarat några droppar till mig för att kunna jämföra. Se gärna tidigare inlägg också.

amrut_peated_(whiskyboden)Har därför i helgen suttit en stund och verkligen försökt gå på djupet för att se om jag kan hitta några bättre och mer betygshöjande nyanser när jag kan rakt av ställa dom emot varandra. Kul! 🙂

Doftmässigt så är skillnaden knappt märkbar mellan glasen och jag känner fortfarande den mellanrökiga doften och de fruktiga nyanserna med inslag av vanilj. Möjligen att ”min flaska” känns något lite dovare. Tycker tyvärr fortfarande att båda har ett visst inslag av unket i doften som ej tilltalar mig riktigt.

Vad gäller smaken så tycker jag mig ana en större skillnad där min känns något vassare och lite stickigare mot slutet och där samplen känns något mera ”rund” i smaken men inte så att det höjer mitt personliga betyg nämnvärt mycket mer.

@Peter: jag får nog säga att vi, du och jag tyvärr är av lite olika uppfattning om denna whiskyn. Men sett ifrån den ljusa sidan så har du ju ”en köpare mindre att slåss emot i kön” nästa gång du inhandlar… 😉 Skall dock bli riktigt spännande att få sätta tänderna i de båda andra sorterna jag fått och som jag hoppas kan få mig att omvärdera och möjligen ”komma till insikt” med denna indiska singlemalten!

Fotnot: Har ju själv klurat och grunnat (nej, inte grundat, hehe!) en del och som vi även i whiskyklubben har diskuterat lite fram och tillbaka så är det ganska svårt att prova whisky ”utanför” skottland då man ju allt som oftast har den som nån sorts referens och jämför det mesta emot. Med indiska mått mätt så är ju detta kanske minst lika bra som exempelvis Ardbeg, Kilchoman, Caol Ila och andra favoriter osv… och det samma gäller ju även för våra olika svenska försök med whiskytillverkning som ju också har lite andra förutsättningar.

(Visited 15 times, 1 visits today)

3 svar på ”Amrut Peated Indian VS Amrut Peated Indian”

  1. Är inte heller överförtjust i de Amrut jag provat. Ligger mellan 80-85p så de är ju ok men har endel kvar innan de når toppskicktet tycker jag.

    1. Lovar att jag ska försöka vara så öppen i sinnet som jag bara kan och verkligen ge dom en chans, hehe 😀

      Sláinte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *