Highland Park Sherry Butt 43% 1998 (Whiskyboden, Black Gold Series)

Privata tunnor och egna whiskylagringar är ju något som legat i ropet ett tag och speciellt här i Sverige där många whiskyintresserade investerat i diverse fat ifrån de olika destillerierna världen över.

wbSå har också Whiskyboden och Peter gjort och där jag nu fått den stora äran att få provsmaka en 3:a av deras sherrylagrade Highland Park-whisky och som (med lite hjälp och med några goda råd ifrån Micke Nilsson) har lagrats på ett nytt ekfat ifrån Torslundskagge och som tidigare fyllts med sherry. Fantastiskt kul och ett jättestort tack!  Det här skall bli spännande! 😀

highlandpark_sherrybutt

 WHISKY:  Highland Park Sherry Butt 43% 1998 (Whiskyboden, Black Gold Series)
 STYRKA:  43%  ÅR: 1998  ÅLDER: 2010
 REGION:  Orkney  TYP: Single malt  PRIS: ?
 DESTILLERI:   Highland Park
 BUTELJERARE:  Whiskboden

 

DOFT: 4,00 Det första som slår en är den otrolig fina och mörka mahognyfärgade utseendet på denna whiskyn och där inledningen av de sötklingande sherrytonerna med det bekanta inslaget av russin, mörk choklad, malt, grönt gräs och gräddkola inte går av för hackor. Inbjudande doft!

SMAK: 3,75 En krämig kolaton tillsammans med de söta russinen är tongivande inledningsvis i denna whiskyn. De maltiga inslagen är runda och mjuka och där även den mörka chokladen sticker ut något och gör sig påmind i bakgrunden. Riktigt trevlig i smaken med undantaget att den känns något tunn.

ESMAK: 3,50 Avrundningen är också den otroligt mjuk och nästan sammetslen men där de goda sherrytonerna klingar av alldeles för fort och man vill ha mera. Svaga rökdimmor kan anas tillsammans med lite krydda.

HELHET: 3,75 En mycket njutbar whisky med krämiga undertoner av kola och söta sherrynyanser.  För egen del hade den gärna fått dröja sig kvar något längre i munnen och haft lite mera fyllighet. Färgen på detta ”svarta guld” är dock helt underbar och får full pott! 😉

Notering: 130626, Peter (Whiskyboden)

Avnjutes gärna till tonerna från:

Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

3 svar på ”Highland Park Sherry Butt 43% 1998 (Whiskyboden, Black Gold Series)”

   1. Japp de brukar sällan göra en besviken 🙂

    Körde 90minuters set med lite blandat… många från nya skivan dock.

    Synd att den där festivalen blev inställd men kul att de kunde slänga in en spelning i stockholm istället samt att de körde på cirkus igen… ett av de bättre spelningsställena i stockholm osså 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *