Bruichladdich Port Charlotte Heavily Peated 10 y.o (2018) 50% (x2)

Julen är nu åter över för denna gången och där vi går mot ett nytt (whisky)år och mot nya fantastiska smaker och upplevelser. Bruichladdich Port Charlotte Heavily Peated 10 y.o är whisky som jag smakat en tidigare version utav i december redan år 2012 och som liksom årets version är baserad på ett 40 ppm-rökigt recept och där årets utgåva innehåller 100% skotsk malt ifrån regionen Invernesshire. En nyhet för i år är att den kommer i en ny och lite mera kantig flaska och som är tillverkad av grönt glas (som man ofta ser på whisky ifrån Islay).

 WHISKY:  Bruichladdich Port Charlotte Heavily Peated 
 STYRKA:  50%  ÅR: 2018  ÅLDER: 10 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 759 kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   80616
 BUTELJERARE:  Bruichladdich  LEVERANTÖR:  Nigab
 ÖVRIG INFO:  40 ppm, 100% scottish barley from Invernesshire region
 Maturation profile:
 65% 1st fill american whiskey casks
 10% 2nd fill american whiskey casks
 25% 2nd fill french wine casks

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR:  Bruichladdich Port Charlotte Heavily Peated 10 y.o (2018) 50%

200314 – via ett blindprov (#72) med AWC

SORT: (min gissning – fel) Kilchoman Sanaig

DOFT: Päronfruktig maltighet med lätt torvighet och en mellanrökig dimridå i bakgrunden. God, ganska ljus doft där en del sötare partier tränger sig fram tillsammans med ganska tydlig vanilj.

SMAK: Även smaken har ganska ljusa maltinslag där det även finns en del söt pch underliggande (päron)fruktighet. Lite på distans mullrar en del askfylld rökighet som långsamt kryper framåt.

ESMAK: I det förhållandevis medellånga avslutet har den något dova röken hunnit ikapp och tar allt större plats medans den ljusa torven, bvaniljsötman och päronfruktigheten numera ligger något bakom i smaken.

HELHET: Gott, ganska rökigt med en del god sötma. Upplever den bitvis något ljust spritig men där de goda rökinslagen ändå balanserar upp hyfsat. En till tack!

TOTALPOÄNG: 16,25 p av 20,00p

 

DOFT: Dova toner av malt möter en ganska torraskig rökighet som även har en jordig känsla och där det också finns en del maritima inslag.

SMAK: Här bjuds gommen på en lätt blommig maltighet med ett lite sötare inslag samtidigt som den tillväxande mörka rökigheten kommer underifrån. De goda inslagen av kreosot och tjära är tongivande men där det också finns en liten aprikosakrig ton och en ekighet som balanserar upp och bryter av.

ESMAK: Lätt beskigare ekfatsinslag bryter igenom allt mer och där även lite ljusa alkoholtoner också kan anas och där jag tycker den tidigare förträffliga rökigheten tappat lite grann av trycket så här mot slutet. Fortfarande dock väldigt god och en härlig sugkaramell.

HELHET: En stabil och mycket god rökwhisky som har flera smakkaraktärer att upptäcka, både i form av den breda och goda torvrökigheten men också de lite mer jordnära och blommiga inslagen. Lägg där till också lite havskustnära nyanser som också hjälper till att höja smakupplevelsen ett snäpp till. Att den dessutom har en väl tilltagen buteljeringsstyrka, en åldersangivelse och dessutom varken är kylfiltrerad eller innehåller någon sockerkulör ger ju stort extra plus i kanten. Själv gillar jag även det nya utseendet på flaskan! ?

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ✔  Prisvärd? ✔ Rekommenderbart: ✔

TOTALPOÄNG: 17,75 av 20.00 p

[wp_charts title=”radarchart_bruichladdich” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25,25,35,30,25,25,25,15,40,25 ” labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 181228, FAN

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 120 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *