Port Charlotte The Peat Project 46%, (Bruichladdich) x2

Så fick jag då åter chansen och lyckan att vid AWC’s 11:e whiskyevent provsmaka denna riktigt röktiga Bruichladdich-whisky för andra gången. Kan också nämnas att jag satte alla mina 4 st gissningar rätt på denna lite rökigare blindprovs-omgången… (17,50 p)  😉

44 ppm… Källvatten från Octomore-fälten… Blommig elegans och hårt rökt torv… Den här vill jag definitivt smaka på!! 😛 😛 😛 (Och ett stort tack till dig Robban, som hade lusten att byta en sample med mig!)

Port Charlotte The Peat Project (Bruichladdich)

Region: Islay, Styrka: 46%, Pris: ca 400 kr (utomlands) SB-nr: –

MITT BETYG: 17,40 av 20,00 (17,25, 17,50) 

DOFT/UTSEENDE: (4,50) Sötaktig, mycket stor, rökfylld doft med toner av kanel som bryter igenom tillsammans med apelsin. Ljus i färgen, snudd på genomskinlig. Enorm doft och man vill nästan inte sluta att lukta… Brända bildäck 🙂

SMAK: (4,25) Till skillnad mot doften så känns de första dropparna nästa klena i jämförelse då den inte till en början alls levererar i paritet till doften… de första milli-sekunderna… hehe Men när det första mjuka, lite söta lagret av krämig vanilj är genombrutet så kommer det en våg med smaker av peppar, sälta och rökig torv som drar igenom munnen.

EFTERSMAK: (4,25) När den största smakstormen har bedarrat och lagt sig så stiger det långsamt upp rökstrimmor ur halsen och man riktigt känner den brännade, goda hettan… Och denna smaken bär man med sig läääänge!

HELHET: (4,25) Ganska brutal whisky som inte kanske rekommenderas för förstegångs-drickaren av rökig whisky då det tar ett tag att få den på plats och hitta alla nyanserna bland rökdimmorna och smaken av kanel.  Men helt klart en riktigt intressant rök-wirre för de pengarna och om man gillar HEAVY PEAT!!. 🙂

Notering: 121019, Amnehärad’s Whisky Club – event 11, (HGU)
Notering: 120920, Privat smakad sample
, (Robban)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

11 svar på ”Port Charlotte The Peat Project 46%, (Bruichladdich) x2”

  1. Ja, vi kan väl säga så här Robban att jag ännu inte har dykt på nån rökig whisky som jag inte har gillat, hehe 😉 Det var kul att ha fått smaka den och det kan nog till och med bli ett eget inköp av denna… (bra pris dessutom!)

   1. Jo mycket bra pris.. du har en poäng med de rökiga 🙂
    får en BUNNAHABHAIN 1997 – Signatory Vintage – Heavily Peated – 54,5% på posten idag.. ser jag fram emot att testa, aldrig testa Bunnahabhain hittills.. så vi får väl se.

    1. Trevligt! Har tidigare smakat Bunnahabhain Peated Sherry, (46% A.D Rattray) – Aningens klen i både sherry och röksmaken men ändå riktigt bra. 🙂

  1. Ok, en skaplig prislapp på denna goding… Gissar att den hamnar i beställningssortimentet , eller?

 1. Helt korrekt Peat Project i beställnings sortimentet.. Laphroiag 18 går dock in i ordinarie sortimentet! inte kommit till skott att beställa den så den kommer nog införskaffas nu när den finns i butik 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.