Glenmorangie Ealanta (1993) Private Edition 46%

Glenmorangie är ett välkänt destilleri för whiskydrickare och har vunnit många priser för sin whisky ifrån det norra höglandet. Det är ett destilleri som också varit långt framme vad gäller konceptet ”wood-finishing”.

Kvällens sample av Eleanta har dock mognat uteslutande på hårt rostade Amerikanska viteksfat ifrån skogarna kring Missouri’s Ozark-bergen. Denna lanserades i Sverige under början av februari 2013 för 895 kr men är idag slut och där man får se sig om och leta utanför landets gränser eller på whiskyauktioner för inköp…

Som parentes kan nämnas att idag var dagen då Skottland röstat nej till självständighet i folkomröstningen…

glenmorangie_ealanta
 WHISKY:  Glenmorangie Ealanta
 STYRKA:  46%  ÅR: 1993  ÅLDER: 19
 REGION:  Highland  TYP: Single Malt  PRIS: 895 kr
 DESTILLERI:  Glenmorangie  SB-ART NR:   (slut)
 PRODUCENT:  Glenmorangie  LEVERANTÖR:  –

 

DOFT: 4,25 Inledningsvis ganska kraftig nyans av skön marsipan och almond-nötter. Lite rivet apelsinskal och toffekola i bakgrunden och med mjuka intryck av vanilj ifrån viteks-faten som denna har lagrats på.

SMAK: 4,00 Ganska kryddig smak med marsipan som den ständige följeslagaren i denna whisky och där nötigheten också är ganska framträdande på ett bra sätt. Smakrik och lite krämig munkänsla av gräddkolavanilj och vitpeppar. 

ESMAK: 3,75 Medellångt och kryddigt avslut av torrbesk karaktär och där vitpepparn hjälper till att förlänga smakintrycket och hänga kvar i munnen.

HELHET: 3,75 Inte riktigt så Glenmorangie-fruktig som man kanske är van vid men smakrik och med många goda inslag, främst av marsipan, vitpeppar, nejlika och almond-nötter. En riktigt god whisky men som möjligen blir lite väl pepprig i avslutet för min del…

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20.00 p

Notering: 140918, Sample (FAN)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 24 times, 1 visits today)

2 svar på ”Glenmorangie Ealanta (1993) Private Edition 46%”

    1. Japp, denna platsar lätt på min hylla… och tror skulle passa dig fint Markus! En god rackare när man kanske inte är så sugen på nått rökigt och brutalt utan vill ha lite mjukare och vanilj-igare tongångar med vitpeppar-touch. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *