Ardbeg Kildalton, 46% (2014)

Så var det då dags i igen… Dagen med stort D och dagen då Ardbeg-destilleriet släpper ännu en väl marknadsförd whisky ifrån sitt sortiment och som vid det här laget är vida omtalad världen över. 😉

Ett litet krux är att man behöver vara stadd vid ganska god  kassa för att ens behöva överväga ett köp av denna lite mytomspunna whisky vid namn Kildalton och som idag släpptes för 1.799 kr på Sb’s webbsortiment och där startantalet var 2880 st flaskor. (1329 st fortfarande kvar när detta inlägget skrivs ca. kl. 20:50 på kvällen. För den som är lite insatt i Ardbeg-hysterin vet att deras Supernova-släpp tog slut på typ 5 sek…)

Har själv tröttnat lite på Ardbegs marknadsföringsupplägg (och där priset ligger lite grann över min smärtgräns) så därför hade jag i ett tidig skede redan innan bestämt mig för att inte gå för denna utan istället försöka införskaffa en sample för att åtminstone ha fått smaka på den. (denna har också kunnat köpas direkt över disk på destilleriet under en liten tid före detta släpp och för den som har varit där på besök)

ardbeg_kildalton2014
 WHISKY:  Ardbeg Kildalton
 STYRKA:  46 %  ÅR: 2014  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 1.799 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg Distillery  SB-ART NR:  11248
 PRODUCENT:  Ardbeg Distillery  LEVERANTÖR:  Moët Hennessy Sverige AB

Mina omdömen: Ardbeg Kildalton, 46% (2014)

DOFT: 4.25 Svavelhaltig rökighet med viss sötma och en del jordiga inslag. Vinner på att luftas ganska länge. Saknar lite mera bett och dova tongångar.

SMAK: 4.00 Smakupplevelsen är bra men dock inte helt fulländad. Rökigheten är god men lite tam. De goda dova och mörka inslagen försöker jobba sig upp från botten men där endast en del orkar ända fram. Svag beskighet anas ihop med lite bränt kol och torr aska.

ESMAK: 4.00 Gott avslut men saknar lite komplexitet och har en ganska platt smak som gärna hade fått fylla ut mera och dröja sig kvar ännu längre i munhålan. Får lite av känslan ”var det redan slut…”

HELHET: 4.00 En god rökwhisky med de rätta tongångarna. Utbränd brasa, svavelspån, jordig smak och en del sötma. Känns dock lite utspädd och saknar lite gött Ardbeg-bett!! Sammanfattningsvis skulle jag vilja påstå, att för den rökwhiskyfantast som nyligen påbörjat sin Islay-resa är detta en underbar whisky, inget snack om saken. Om man däremot har gjort några varv runt ön några gånger och stannar till för ännu ett depåstopp hos Ardbeg så blir man faktiskt lite besviken… dels vad gäller smaken och framför allt vad gäller prissättningen. Detta är ju trots allt en ej åldersangiven whisky (NAS) och som har föregåtts av (ännu) en massiv marknadsföring. Personligen lägger jag hellre 1.470 kr totalt på en Corry och en Uggla… 😉

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 141030, Sample, (JRI)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *