Ardbeg Auriverdes 49,9% (2014) (x2)

Edit: En återproving av redan provad whisky…

Firade en helt jobbledig helg och Fars Dag med att rycka folien av en limiterad utgåva ifrån Ardbeg. En utgåva som fått namnet Auriverdes (auri = guld, verdes = grönt) och som släpptes lagom till årets Arbeg Day 2014 och som i folkmun även är namnet på Brasiliens VM-fotbollslag. 🙂

ardbeg_auriverdes
 WHISKY:  Ardbeg Auriverdes
 STYRKA:  49,9 %  ÅR: 2014  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 849 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg Distillery  SB-ART NR:  – (slut)
 PRODUCENT:  Ardbeg Distillery  LEVERANTÖR:  Moet Hennessy Sweden

Mina omdömen: Ardbeg Auriverdes 49,9% (2014)

DOFT: 4,75 Med en gyllene ton av guld och där man på långt håll med hjälp av näsan kan ana en rökig ton som doftar riktigt gott så blir man ju förstås ännu mer intresserad av vad som kan finnas i glaset. En doft som först känns lätt och lite krispig men som ändå med en underliggande tyngd. Lite fruktig aprikos, några droppar citrus, lite jordig maltton, läderfotölj, rökt fisk och en hel del sötma.

SMAK: 4,50 Smaken är kraftfull och bjuder på underbar rökighet direkt ifrån första stund och där man förutom svavel, tjära, havssalt och sjögräs även kan ana ett visst inslag av äpple, persika, ekfat, läderskärp. Mer söt än besk och med en underbart brännande underton med inslag av mocca. En solklar favorit! 😛

ESMAK: 4,25 Underbart avslut som har både en medföljande god rökighet (som hänger kvar läääänge!) och samtidigt har en väldigt fräsch maltig smak. Saknar möjligen lite mera djup och där en del yngre inslag skiner igenom i en annars helt suverän whisky.

HELHET: 4,50 En NAS-whisky med fantastisk smak och doft med bara ett litet undantag och där jag personligen tycker den tappar lite i tryck efter en längre tid i glaset och där den goda sötman blir mera besk. I övrigt är det bara att applådera Ardbeg-teamet för ännu en helt makalös rökwhisky som enligt mina smaklökar sopar banan med det mesta och befäster Ardbegs plats som ett av Islays främsta destilleri… Tack! 🙂

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20.00 p

Notering: 141109, (FAN)


 

Vid vårt 43:e blindprovstest och hemliga sample med whiskyklubben så var det jag som var bidragare och där de andra fick försöka sätta sinnen på prov och gissa på denna Ardbeg-whisky.

SORT: *Bidragare* Ardbeg Auriverdes 

DOFT: 4,25 God rökfylld maltighet med jordiga inslag, läderskärp och en hel del fruktsötma kan
anas i doften. Även ett medicinalt inslag.

SMAK: 4,50 Ganska krispig whisky med toner av röda äpplen, skinnsoffa, sötma som övergår till beska och aprikosfrukt. Dov rökighet som bygger upp och växer till sig underifrån.

ESMAK: 4,25 Lång eftersmak som har en hel del beska toner i sig och lite ungdomlig syrlighet. Tillkommer gör också härlig svans med välfylld rökighet som går på djupet.

HELHET: 4,25 En smakrik och ganska rökfylld whisky med bra bett och goda smaker med bland annat läderskärp, aprikos, röda äpplen, tobak och petrolium i främsta rummet.

Ev. kommentar: Gillas!

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20.00 p

Notering: 15018, (Sample #43 – AWC)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 30 times, 1 visits today)

2 svar på ”Ardbeg Auriverdes 49,9% (2014) (x2)”

    1. Corryn och Ugglan finns det alltid plats för på hyllan! Hade jag bara haft en liten skvätt av Ugglan kvar så hade det garanterat blivit ett blindprovsrace dessa gentlemen emellan! 🙂 Tyckte för övrigt den lite sötare rökigheten i Auriverden var riktigt angenäm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *