Glengoyne 12 Cask Strength 57.2% (Blindprov #2 – Whiskynörden)

Avnjöt under veckan en ”onsdags”-dram och där ett gammalt blindprov (#2) ifrån Whiskynörden fick släppa till och bjuda på en riktigt god och smakrik resa. Att det var frågan om en Cask Strength-variant av något slag kunde man ana ganska lätt. Att gissa från vilket destilleri blindprovet kom var inte riktigt lika lätt och där gick jag bet. Fick en positiv överraskning när det rätta svaret i efterhand presenterades och där ännu en flaska halkade in på önskelistan och som med fördel kan prisjagas i diverse taxfree-shoppar… 🙂

blindprov2
 WHISKY:  Glengoyne 12 CS
 STYRKA:  57,2%  ÅR: –  ÅLDER: 12 y.o
 REGION:  Highland  TYP: Single Malt  PRIS: ca. 450 kr (taxfree)
 DESTILLERI:  Glengoyne  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Glengoyne  LEVERANTÖR:  Glengoyne
 ÖVRIG INFO:  –

 

glengoyne12csSORT: (Min gissning – FEL) Balvenie 15 Singel Barrel Sherry Cask

DOFT: 4.25 Fyllig och ganska bred sherryinfluerad doft med smakfulla hintar av både russin och dadlar samt även en liten vinösare och syrlig ton av typ apelsin/citron. Gott!

SMAK: 4.25 Ovattnad kommer, förutom den ganska kraftfulla sherrynyansen, en lite mera träaktig fatton fram och som känns ganska alkoholstark och biter ifrån ganska rejält. Några droppar vatten hjälper till att tona ner den lite och släppa fram mera smak av gräddkola och malt och blir en mycket trevlig whisky att spendera tid och umgås med.

ESMAK: 4.00 Medellångt och fylligt avslut och en smakrik förlängning av den första smaken och där ekfatet med lite sherryton och gräddkola breder ut sig. Även lite mera fatbeska har tillkommit och där sherrysmaken känns lite mera vinös. 

HELHET: 4.00 En mycket trevlig (orökig) whisky som bjuder på mycket smak och har goda (lite vinösa) sherryinfluenser och stort fatinslag. Ovattnad letar sig dock en spritig ton också fram och där det finns utrymme att laborera lite med hur mycket vatten man vill tillföra för att hitta rätt nivå och ytterligare höja smakintrycket och poängen. (Tack till Johan!)

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20.00 p

Notering: 150422, Sample, (Whiskynörden)
Photo Credit: (Glengoyne)

Läs andras omdömen, betyg och poäng :

whiskynordens
Whiskynörden
[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 11 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *