Connemara Cask Strength 57.9% (Whiskynörden, blindprov #3)

Det roliga fenomenet att inom whiskykretsar byta och smaka på olika sampleswhiskys (smakprov i storleksordningen nånstans runt ca. 2 till 6 cl) har vuxit sig allt större och omsättande i landet. Ett kul och framför allt penningbesparande sätt att kunna prova många olika whiskysorter innan man slutligen kanske bestämmer sig för ett inköp (eller inte) utan att behöva chansa och ruinera sig alltför mycket. 🙂

Lika kul och om inte ännu roligare (och svårare!!) är att få sätta tänderna i ett hemligt blindprov och som man sedan skall försöka namnge och gissa rätta sorten på. Detta inlägget handlar om just ett sådant samplestest och av en flaska (nr #3 av 3)  som inkommit ifrån whiskybloggaren och tillika whiskynörden Johan.

connemara_cs_peated
 WHISKY:  Connemara Cask Strength
 STYRKA:  57,9%  ÅR: –  ÅLDER: –
 REGION:  Irland  TYP: Single Malt  PRIS: 560 kr
 DESTILLERI:  Cooley  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Cooley  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  –

 

blindprov_3_connemara_csSORT: (Min gissning) Port Askaig… (FEL!)

DOFT: 3.50 Doftmässigt bjuds man redan från start på en del peatiga inslag när man luktar på denna i övrigt ganska ljusa whisky. Ganska stark doft kan också tilläggas och drar mina första tankar och funderingar åt en CS-whisky. (Förmodligen från Islay!) Lite maltig ton i botten och med en ganska lätt nyanserad ton. Lite skön fruktig sötma hittar också fram.

SMAK: 3.75 Första sippen spolierar helt mina funderingar om ett Islay-destilleri då detta är en helt annan smakkaraktär som sätter en del griller i huvudet på mig. En smak som jag inte är helt bekant med och som jag inte kommer ihåg att jag tidigare har smakat och upplevt. Ganska sötfylld, svagt oljig, mjukt fruktig ton och som dessutom känns ganska torvrökt utan att vara direkt rökig. Riktigt trevlig!

Men vad kan detta vara:) Oj, vad klurigt! Tankegångarna går både åt Frankrike (Kanske Kornog?) och Japan-hållet med nån peated-variant. Funderar också på om nya och uppstickande Finlands-malten möjligen kan uppbringa denna torvrökigheten? På tok för ljus för att kunna vara en rökig Indier(?). Har ju även tidigare smakat på rökigt recept ifrån BOX och där jag möjligen tycker vissa liknande drag kan anas. Svårt! 😀

ESMAK: 3.75 Eftersmaken är lite brännande och ihållande och har en tillväxande torvrökighet som är ganska stark. Och god! (Säkerligen över 50%)

HELHET: 3.75 Totalintrycket får klart godkänt och där några droppar vatten är att rekommendera för att runda av kanten något. Gillar det torviga intrycket och där mina funderingar nu åter är tillbaka på Islay-ön och ”hemliga” Port Askaig-whiskyn som också får bli min slutliga gissning innan det är dags att kolla facit. Tack Johan (Whiskynörden)! Trevligt och mycket uppskattat!

Ev. kommentar: Passar också på att åter lovorda det mycket sköna och trevliga whiskyglaset SPEY ifrån Sejdelshoppen och som ligger riktigt gött i handen och är skönt att dricka ur! *tummen_upp*

sejdelshoppen_logoTOTALPOÄNG: 14,75 / 20.00 p

Notering: 150526, Sample, (Whiskynörden)

Läs andras omdömen, betyg och poäng :

whiskynordens 
Whiskynörden
[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 21 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *