Laphroaig 15, 43% (2015) Limited Edition – 200th Anniversary x2

Laphroaig firade i början av detta år sitt 200-årsjubileum och vad passar inte bättre än att släppa en större limiterad utgåva i samband med detta. Detta är en buteljering av 72000 exemplar och som har producerats på samma sätt som originalet gjordes för 30 år sedan och där FoL-priset landade på £67.50 per flaska.

Edit: I samband med lanseringen på den svenska marknaden så fick Amnehärad’s Whisky Club chansen att via importören Edrington.se testa några cl. av denna. (Stort tack Nicole!! Mycket uppskattat!) 🙂

laphroaig15
 WHISKY:  Laphroaig 15
 STYRKA:  43%  ÅR: 2015  ÅLDER: 15 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: (FoL) ca. 872 kr
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Laphroaig
 ÖVRIG INFO:  72000 btl. Limited Edition – 200th Anniversary

 

DOFT: 4.00 Guldig nektarfärgad whisky med fenoliska röktoner av mellanstyrka. Ger ett lite tamt första intryck och där de 43 procenten får jobba ganska hårt för att orka bära fram de runda dofterna. Lite söt fruktighet anas i bakgrunden tillsammans med några skivor stekt bacon. Saknar lite av det plastiga PCB-inslaget och ”sjukhusbandaget” och framför allt mera bett…

SMAK: 4,25 Det återhållna rökinslaget som fanns där i doften har smugit fram lite mera ur sina gömmor när man får den i munnen. Den har torra, askiga inslag och där även gips och en viss strävighet lägger grunden för själva smaken som är ganska fruktsöt och har en överliggande rökton i sig. Smaken är god och har även en ganska påtaglig pepparsvans som gör att det hettar till lite gött längre bak i munnen.

ESMAK: 4.00 Eftersmaken ligger en bra bit över medellång på skalan och är helt ok. Men det finns en del minustecken och lite mera att önska speciellt på röksidan som inte riktigt blommar ut till sin fulla bredd utan känns något smal och lite ”ofullständig”.

HELHET: 4.00 Som helhet så tycker jag att den som whisky är hyfsat bra och har en ganska god rökighet men som kunde ha fått vara lite mera framträdande och med lite mera bredd. Att den innehåller sockerkulör och är kylfilterad ger för min del ett visst poängavdrag. Som jämförelse mot deras nya, ej åldersangivna och ganska blaskiga version Select så är den några strån vassare men mot deras mästerverk och 18-åriga standardutgåva så tycker jag att den har en liten bit kvar…

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 150418, Sample, (MTI)
Photo Credit: (MTI)


 

laphroaig_15DOFT: Rök, frukt, god doft, träsmak, blommig, fläder, sötma, svettig flanellskjorta, citruston

SMAK: Svag rök, lite tunn smakpalett, rökig fläderton

E-SMAK: Ganska slätstruken, besk, läder

HELHET: Bättre doft än smak, fräsch, saknar lite av de medicinala inslagen

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

Notering: 150710, Sample, (Edrington.se)
Photo Credit: (Edrington.se)
 

Läs andras omdömen, betyg och poäng :

whiskybasecom whisky_saga ad_awclogga
Whiskybase WhiskySaga AWC
[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 55 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *