Ardbeg BlaaacK – Committee 20th Anniversary – Limited Edition, 46%

Så har det äntligen blivit dags att få ge sig på ett smakprov av årets Ardbeg BlaaacK – Committee 20th Anniversary – Limited Edition, 46%. En whiskyutgåva som lagrats på Pinot Noir-fat ifrån New Zealand och som skapts för att fira Ardbeg-kommitténs 20-årsjubileum. Som vanligt och även i år kom dessa i två versioner där Committee-releasen var något starkare på 50,7% och denna på något alkoholsvagare 46%.

Detta är en whiskypost som baserats på en sample som införskaffats till bloggen privat.

Ardbeg BlaaacK - Committee 20th Anniversary - Limited Edition, 46%
 WHISKY: Ardbeg BlaaacK – Committee 20th Anniversary 
 STYRKA: 46%  ÅR:  2020 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.199 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 40463
 BUTELJERARE: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Limited Release, Fattyp: Pinot Noir
Mina omdömen: Ardbeg BlaaacK – Committee 20th Anniversary – Limited Edition, 46%

DOFT: Både lite sötmaltiga och kustnära inslag är det första som möter upp när man doppar näsan i denna. Torv och lite citrus hittas också. Även nyanser av söt, sotig cigarr, choklad och läderfåtölj. Ganska rund och mjuk rökighet.

SMAK: Fruktsöt och lätt maltig rund smak med liten dov bakomliggande något sotaskig rökighet med en del maritima nyanser i form av saltstänk och ostronskal. Pinot Noir-inslaget(?) tar lite grann udden av röken och tar fram lite mera av pepparkrydda och en något bitter ton. Anar även lite toffekola efter tid i glaset. Även en något sur ton kan anas.

ESMAK: Mjukt, rund, medelrökigt, lätt torvigt, fruktigt avslut som är både sött och lite beskt/bittert. Mmm tobak/läder! Lite mer kraftfull rökighet hade inte skadat för min del… 

HELHET: Hyfsat god men lite fegt mjäkig och ganska avrundad i (torv)smakerna och med ett ganska litet tryck i rökigheten. Lite synd för den har potential men känns mer som en mainstreamad Ardbeg för den något bredare massan och en whisky som inte vågar stå ut och trycka till ordentligt.

Ev. kommentar: Är lite glad faktiskt att jag sparade slantarna denna gången och ej hoppade på det som vanligt hysteriska köptåget… (*host* *host* …eller kanske rättare sagt tack vare att Systembolaget stoppat beställningstjänsten i dessa Covid-tider och där mitt lilla bolag inte ens är i närheten av att få chansen att få ha en sådan här whisky på hyllan)  Klart man vill ha en… ändå! 🙂

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| The Spirit News | Malter Magasin | Allt Om Whisky

Notering: 200720, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 113 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *