Laphroaig Cairdeas 51,5% (Feis Ile) 2015

Som brukligt och lagom till den årliga Feis Ile-festivalen på Islay släpptes det även i år en specialutgåva (nas) ifrån Laphroaig med namnet Cairdeas (friendship, vänskap) och som också är en markering och hyllning av destilleriets 200-års-jubileum som ägde rum under vårkanten. 

Denna whiskyn är framställd med enbart 100% golvmältat korn (som gjorts vid destilleriet) och där lagringen sedan har skett på ex-bourbon-fat. Vid själva framställningen har bara de gamla två whiskypannorna som återfinns på destilleriet använts.

Lyckades inte själv knipa en flaska men är ändå överlycklig att ha få tag på en sample! Nu åker vi! 😀

laphroaig_cairdeas_201519,00
 WHISKY:  Laphroaig Cairdeas 2015 Feis Ile
 STYRKA:  51,5%  ÅR: 2015  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ca 850 kr (FoL*)
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Laphroaig
 ÖVRIG INFO:  Feis Ile 2015, (Friends of Laphroaig*)

 

DOFT: 4.75 Medicinal och koldrypande tjärdoft breder ut sig över hela doftpaletten. Jordiga inslag och med dov maltighet. Havsbris, ostronskal och gamla hamparep. Shit, va detta är gott!! Mentholtabletterna och läderfåtöljen står mitt i rummet.

SMAK: 4.75 Smakerna ligger både långr fram och långt bak i munnen och kommer ifrån alla håll… Grillkol, menthol, torr aska, brasved, sälta, nytjärad eka, hampa, målarfärg, möbelpolish, torvrök. Och vilket djuuuup! Dov, tjock, mullrande, utbredande. JA TACK – Vill ha mer!!

ESMAK: 4.75 Längre än lång. Balanserad men ändå så brutal och helt fantastisk. (nån som vet ppm-nivå?)

HELHET: 4.75 Frågan är om detta inte är bland det bästa jag smakat ifrån Laphroaig! Precis så här ”heavily peated” vill jag ha min malt när det är som allra bäst! Riktigt jäkla undergångsdjuprökig (doomig!!) med brutaltunga, mörka och mylliga inslag. Kanske en liten avsaknad av citron som inte riktigt hittas men en mycket rekommendabel whisky för alla oss peatfreaks! KÖÖÖÖP! 😀

Ev. kommentar: Stort grattis till Er som lyckats lägga vantarna på denna!! Ps. Ett gott råd, sälj den inte utan öppna den och bjud dina vänner och smaka på härligheten! Detta är absolut världsklass! #TopOfThe Line bow
Tack Laphroaig, fortsätt gärna på detta spåret… (petas också en åldersangivelse dit så ligger ni riktigt bra till)

TOTALPOÄNG: 19.00 / 20.00 p

Notering: 151112, Sample

[Musiktips:] Check this out!! *****
tags: 70’s rock metal doom stonerrock Sweden

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.