Laphroaig Cairdeas 51,5% (Feis Ile) 2015 (X2)

Edit: Detta är en återprovning av denna whiskyn… 

Gillar man att som jag smaka på whisky och dricka singlemalt då i synnerhet så händer det ibland att man av nån anledning, kanske självvald eller bara av en slump återvänder till nån redan provad whisky. När jag via en whiskyvän fick ett erbjudande om att kunna få smaka på hela Laphroaig Càirdeas-serien i en helt makalöst spännande vertikalprovning så var det ganska lätt att bortse ifrån att jag redan hade smakat på denna whiskyn ifrån 2015 och att det skulle bli en återprovning. Vilket å andra sidan också kan vara riktigt nyttigt och som man också som whiskykonnesör/bloggare kan lära sig massor utav.

När jag senast provade den för knappt sju år sedan så tyckte jag det var en helt fantastisk whisky och gav den då hela 19/20 poäng totalt. När jag nu fått möjligheten att smaka på den en andra gång så har jag inte förhandstittat på mina tidigare noter eller poäng och där det skall bli mycket intressant hur mina tankar går idag. Och där mina referensramar har utökats en hel del sedan sist jag smakade på den.

Så här tyckte jag idag…

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

laphroaig_cairdeas_2015
 WHISKY:  Laphroaig Cairdeas 2015 Feis Ile
 STYRKA:  51,5%  ÅR: 2015  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ca 850 kr (FoL*)
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Laphroaig
 ÖVRIG INFO:  Feis Ile 2015, (Friends of Laphroaig*)

 

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2015 200th Anniversary Edition (Ex-bourbon casks) 51,5%

DOFT: Gråpäron, gymnastikmatta, är ett par tongivande inslag jag hittar i denna 200th Anniversary Edition Single Malt Scotch Whisky. Inte så brutalrökig utan mer balanserad. Torkad frukt möter lite ’sotig aska’. (Öhh, va?? – Hörde jag en Göran…😁)

SMAK: Lite mer rökklingande smak och där det även finns lite möbelfernissa i bakgrunden samt lite målarfärg.

ESMAK: En del kvarhängande fruktighet som slår följe med lite aceton och en något besk ton. Fortfarande en del dov rökighet i de bakre regionerna.

HELHET: Riktigt trevlig Laphroaig som bjuder på en lite råare och mera naken karaktär här (av ljus malt), tycker jag. Gillar den dova rökigheten (som gärna kunde ha varit större) och de lätt askiga/sotiga inslagen.

TOTALPOÄNG: 17,25 p av 20,00 p

Notering: Hösten -22, Laphroaig Càirdeas – Vertikalprovning – (2008 – 2022), AWC

2008   2009   2010   2011   2012  
Laphroaig Càirdeas 2008 (Feis Ile) 55%   Laphroaig Càirdeas 2009 12 yo 57,5%   Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition (Hogsheads Ex-Bourbon Casks) 57,3%   Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition (Ex-Bourbon Makers Mark Casks) 8 yo 50,5%   Laphroaig Cairdeas Origin, 51,2% (For Friends Of Laphroaig 2012) (x2)  
2013   2014   2015   2016   2017  
Laphroaig Càirdeas 2013 (Port Wood Finish) 53,1%   Laphroaig Càirdeas 2014 (1st Fill Bourbon Casks Amontillado Hogsheads) 51,4%        
2018   2019   2020   2021   2022  
Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%   Laphroaig Càirdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter and Oloroso Sherry Casks) 59,5%     Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%   Laphroaig Càirdeas 2022 Warehouse 1 (1st Fill Maker’s Mark Bourbon) 52,2%  

 


Som brukligt och lagom till den årliga Feis Ile-festivalen på Islay släpptes det även i år en specialutgåva (nas) ifrån Laphroaig med namnet Cairdeas (friendship, vänskap) och som också är en markering och hyllning av destilleriets 200-års-jubileum som ägde rum under vårkanten. 

Denna whiskyn är framställd med enbart 100% golvmältat korn (som gjorts vid destilleriet) och där lagringen sedan har skett på ex-bourbon-fat. Vid själva framställningen har bara de gamla två whiskypannorna som återfinns på destilleriet använts.

Lyckades inte själv knipa en flaska men är ändå överlycklig att ha få tag på en sample! Nu åker vi! 😀

DOFT: 4.75 Medicinal och koldrypande tjärdoft breder ut sig över hela doftpaletten. Jordiga inslag och med dov maltighet. Havsbris, ostronskal och gamla hamparep. Shit, va detta är gott!! Mentholtabletterna och läderfåtöljen står mitt i rummet.

SMAK: 4.75 Smakerna ligger både långr fram och långt bak i munnen och kommer ifrån alla håll… Grillkol, menthol, torr aska, brasved, sälta, nytjärad eka, hampa, målarfärg, möbelpolish, torvrök. Och vilket djuuuup! Dov, tjock, mullrande, utbredande. JA TACK – Vill ha mer!!

ESMAK: 4.75 Längre än lång. Balanserad men ändå så brutal och helt fantastisk. (nån som vet ppm-nivå?)

HELHET: 4.75 Frågan är om detta inte är bland det bästa jag smakat ifrån Laphroaig! Precis så här ”heavily peated” vill jag ha min malt när det är som allra bäst! Riktigt jäkla undergångsdjuprökig (doomig!!) med brutaltunga, mörka och mylliga inslag. Kanske en liten avsaknad av citron som inte riktigt hittas men en mycket rekommendabel whisky för alla oss peatfreaks! KÖÖÖÖP! 😀

Ev. kommentar: Stort grattis till Er som lyckats lägga vantarna på denna!! Ps. Ett gott råd, sälj den inte utan öppna den och bjud dina vänner och smaka på härligheten! Detta är absolut världsklass! #TopOfThe Line bow
Tack Laphroaig, fortsätt gärna på detta spåret… (petas också en åldersangivelse dit så ligger ni riktigt bra till)

TOTALPOÄNG: 19.00 / 20.00 p

Notering: 151112, Sample

[Musiktips:] Check this out!! *****
tags: 70’s rock metal doom stonerrock Sweden

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 33 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *