Kilchoman Original Cask Strength 59,2%

Från totalt 35 fyllda fat (år 2009) så kommer nu slutprodukten i form av 9000 flaskor ifrån det yngsta destilleriet på ön Islay och där det är Kilchoman som står vid rodret. I vanlig ordning så är whiskyn härifrån ej kylfiltrerad och har dessutom till detta släpp buteljerats vid fatstyrka 59,2% vilket inkl. mig själv uppskattas av många. 🙂

Åter så är det Tina på Clydesdale AB som har varit snäll och försett mig med ett smakprov på denna kommande vinternyheten och som blir tillgänglig via SB i början av december. (1/12 – best.sortiment)
Se fler inkomna varuprover.

Ett annat litet kul inslag här på freddeboos.se och som ni läsare kommer att få ta del utav här under några blogginlägg framöver är att jag nyligen har  ingått ett litet samarbetsprojekt med Sejdelshoppen, ett företag och en webshop med försäljning av diverse olika typer av dryckesglas och där jag fått chansen att testa på några glas ur deras stora och välfyllda sortiment. 🙂

kilchoman_originalcs
 WHISKY:  Kilchoman Original Cask Strength
 STYRKA:  59,2%  ÅR: 2014  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 978 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman Destillery  SB-ART NR:   85860 (BS)
 PRODUCENT:  Kilchoman Destillery  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB

 

DOFT: 4.50 Tänk att något så blekt kan vara så välfyllt med himmelskt goda och rökfyllda toner och där aska, sotflagor, brasved, svavel och lite kreosot virvlar runt som en liten tromb i näsan och där man aldrig vill sluta att lukta!! (Nästan så man önskar att Kilchoman även fanns att köpa som aftershave!) Doftmässigt är detta en fullträff och en mycket trevlig början på en förhoppningsvis lika förträfflig, välbalanserad  och harmonisk smakresa som strax tar vid…

141118SMAK: 4.50 Inledningen är lika välfylld oxh har massor av underbara och sotiga inslag som vecklar ut sig och fyller ut munhålan. De söta maltinslagen ligger som barlast i botten på ekan och balanserar upp de ganska kraftiga röktonerna som finns där i smaken och som växer fram och bränner till lite grann innan de långsamt återvänder ner mot djupet. Detta är en rökwhisky med stark karaktär och som har börjat växa ifrån sin ungdomliga och lite råare ton som tidigare funnits där förut och går emot lite mera mognare inslag. 

ESMAK: 4.50 Medans de kvarvarande tunga rökdimmorna långsamt skingras så slår mig tanken att varför man ens bemödar sig med att leta runt som en galning efter de absoluta och mest fulländade dropparna när  man som rökwhiskyälskare redan vet vart kosan skall styras för att kunna hitta den bästa fångsten… 

HELHET: 4.75 Detta är en rak och rätt fram, rejäl rökwhisky som har trevliga maltiga undertoner med massor av underbara rökinslag med viss sötma – ja, tack!! 😛 (doften av grillkorv och barbecuesås som kommer upp från det nu tomma glaset är inte att leka med… funderar på om man verkligen måste diska glaset?) 😉

TOTALPOÄNG: 18,25 / 20.00 p

Oftsejdelshoppen_perfekt_dramast när jag dricker whisky så brukar glastypen av den vanligt förekommande typen Glencairn användas och som är ett trevlig glas på ca. 12 cm högt och som ligger bra i handen och har en ganska tung och balanserande fot.

Via Sejdelshoppen så har jag nu kommit i kontakt med en liten minivariant av detta glas och som är endast 8 cm högt och som passar fint till en whiskymängd på ca. 2-4 cl. (maxvolym 10 cl) 

Även detta glaset har en tung fot och som hjälper till att hålla glaset upprätt samt ett något tjockare gods i själva glasväggarna än sin ”storebror”. Som alla provningsglas har också detta en smalare hals och som på ett bra sätt hjälper till att koncentrera aromerna och smakerna.

Om man är nyfiken och intresserad av detta ”Perfect-Dram”-glaset så hittas mera info och priser här!

Notering: 141019, Varuprov, Sample (Clydesdale)
Hashtags: #Kilchoman #whisky #singlemalt #heavilypeated #freddeboos

Clydesdale[Musiktips:]
sejdelshoppen_logoPsst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.