Box Dálvve Signature Malt, 46% (x2)

Box Whisky –  vårt svenska ”High Coast Distillery” har under månaden lanserat en ”huswhisky” för under 500-lappen och som är en whisky som har lånat det samiska namnet Dálvve, som är ordet för vinter. 

Box Dálvve är en semirökt whisky som har lagrats enbart på bourbonfat i fem år och som planeras bli en ”on going” och återkommande whisky och som kommer att produceras i olika batcher. En nyhet för denna whiskyn är att den kommer i en 70-cl flaska och att man kommer kunna köpa den på andra ställen runt om i världen. 

box_dalvve_signaturemalt
 WHISKY: Box Dálvve Signature Malt
 STYRKA:  46%  ÅR: 2016  ÅLDER: –
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 479 kr
 DESTILLERI:  Box Destilleri  SB-ART NR:   85124
 PRODUCENT:  Box Destilleri  LEVERANTÖR:  Box Destilleri
 ÖVRIG INFO:  Fat: 1st fill bourbon, 14 039 btl.

 

DOFT: 3. 50 Lätt röknyanserad doft inledningsvis med liten gummiton, vanilj och spröd maltighet. Ett gråpäronaktigt inslag kan också uppfattas tillsammans med liten ungdomlig spritighet.

SMAK: 3.75 Runda fatnyanser går hand i hand med lätt fruktighet och med en liten rökridå i den bakre munregionen. En liten beskare ton knackar på dörren men släpps inte helt in förrän avslutningen är kommen. Lite grann smörig i karaktären.

ESMAK: 3.50 Avslutet är ganska mjukt och balanserat och med en liten vanilj-ig ton. Liten kvarhängande förnimmelse av de rökiga inslagen (kunde gärna fått varit större) och dov maltighet.

HELHET: 3.75 För under en femhundring får man här en ganska trevlig smakresa med del nivåer att upptäcka och utforska. Hade personligen hoppats på lite större rökighet.

Ev. kommentar: God och med hyfsat pris men tyckar att här finns det lite mer att ge!!  😉 

TOTALPOÄNG: 14,50 / 20.00 p

Notering: 161117, (FAN)


Provad en andra gång via AWC – blindprovsomgång #86

SORT: (Min gissning –  FEL!) Bushmills Single Malt 10 YO 40%

DOFT: 3.50 Ljust bivax-färgad whisky med en något tam doft men där fruktiga pärontoner och inslag av aprikos ändå till viss del ger sig tillkänna. Får också en lite klassisk målarfärgskänning här och som sticker till lite grann. Långt långt därborta även nånting lätt metalliskt. Något rå i sin framtoning.

SMAK: 3.50 Inledningsvis en ganska söt nyans där paroninslaget ackompanjeras av en ganska ljus maltighet och där smaknoten aceton även kan läggas till samt även lite mjuk vanilj.

EFTERSMAK: 3.25 Något lite strävare efterdyningar på denna ändå ganska söta whisky där även lite mera fatbeska kommer fram mot slutat. Tillsammans med en del spritighet, som tar ned betyget lite.

HELHET: 3.75 En ganska ljus fruktwhisky som jag tycker drar ganska mycket åt päronhållet men som trots en del söta och hyggligt goda inslag inte helt lyckas balansera upp och hålla spritigheten och de något råa inslagen i schack. Tycker dock att doften utvecklas något till det bättre med tid i glaset. Detta är en whisky som behöver lite tid att bli kompis med och där även nån liten droppe vatten kan vara en god hjälp på vägen för att få den att växla upp ett snäpp. 

TOTALPOÄNG: 13,75 p av 20,00 p

Notering: 211231, AWC-sample #86 (CPE)

Läs gärna vad andra whiskybloggare tycker om samma whisky:

logo_whiskyabc whiskytower samuelwhisky tastenote
WhiskyABC WhiskyTower SamuelWhisky TasteNote

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

(Visited 41 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *