Laphroaig Cairdeas Madeira 2016 Feis Ile 56,1% (X2)

Edit: Detta är en återprovning av denna whiskyn… 

När möjligheten att kunna få smaka på hela Càirdeas-serien ifrån Laphroaig via en mycket spännande vertikalprovning så är det ju som röknörd svårt att tacka nej. Även om det skulle råka bli frågan om några återprovningar av tidigare smakad whisky. Laphroaig tillhör ju för egen del en av favoriterna och att få återkomma till några whiskysorter man redan har smakat och betygsatt är ju bara ännu mer spännande och lärorikt.

Denna Laphroaig Càirdeas 2016 51,6 är en ex-bourbon-lagrad whisky som fått en Madeira hogshead finish och som likt de andra i denna whiskyserien är lanserad lagom till den årliga whiskyfestivalen Feis Ile som hålls ute på ön Islay. (Jag har inte tittat på mitt tidigare inlägg innan och när denna åter kom att avnjutas och bedömas)

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

laphroaig_cairdeas_madeira_2016
 WHISKY:  Laphroaig Cairdeas Madeira 2016 Feis Ile
 STYRKA:  56,1%  ÅR: 2016  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 90 €
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Laphroaig
 ÖVRIG INFO:  Cask Strength, Non-Chill Filtered, Natural Color

 

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2016 (Ex-Bourbon & Madeira Hogshead Finish) 51,6%

DOFT: Rökig punchpralin med inslag av blött rep, lite havssalt och röda bär. Ljust trä och en del lakritsrökighet.

SMAK: Lite torrbesk inledning, snudd på vinös och där röda vinbär gör sig påminnande. Liten underliggande pepparkryddighet. Tyvärr inte direkt vrålrökig.

ESMAK: Något beskigt avslut som har en del sotighet i sig. Ganska torr och i min mun något av en lite besvikelse.

HELHET: En något vinös whisky där de beska inslagen står ut och tar lite grann udden av rökigheten, som man anar finns där men som inte riktigt kommer till sin rätt. Nästan lite grapefruktsbesk.

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20,00

Notering: Hösten -22, Laphroaig Càirdeas – Vertikalprovning – (2008 – 2022), AWC

2008   2009   2010   2011   2012  
Laphroaig Càirdeas 2008 (Feis Ile) 55%   Laphroaig Càirdeas 2009 12 yo 57,5%   Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition (Hogsheads Ex-Bourbon Casks) 57,3%   Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition (Ex-Bourbon Makers Mark Casks) 8 yo 50,5%   Laphroaig Cairdeas Origin, 51,2% (For Friends Of Laphroaig 2012) (x2)  
2013   2014   2015   2016   2017  
Laphroaig Càirdeas 2013 (Port Wood Finish) 53,1%   Laphroaig Càirdeas 2014 (1st Fill Bourbon Casks Amontillado Hogsheads) 51,4%        
2018   2019   2020   2021   2022  
Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%   Laphroaig Càirdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter and Oloroso Sherry Casks) 59,5%     Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%   Laphroaig Càirdeas 2022 Warehouse 1 (1st Fill Maker’s Mark Bourbon) 52,2%  

 


I vanlig ordning så släpptes det specialbuteljeringar lagom till den årliga whisky/musik-festivalen Feis Ile och som äger rum ute på ön Islay. Laphroaig-destilleriet valde i år att göra slutlagringen av sin whisky på madeira-fat för att ge sina droppar en liten mera extra smakfull karaktär. 

Cairdeas, som på gaeliska också är ordet för ”friendship” är i första hand avsedd för alla Friends Of Laphroaig-medlemmar och där man i år först fick skicka in sitt namn och hoppas på turen att via lottning att få möjlighet att kunna köpa loss denna flaskan. (Valde dock själv i år enbart att försöka komma åt en sample utav denna)

DOFT: 4.00 En del vinösa tongångar med röda vinbär, lätt bärighet och litet drag av pomerans. Överraskande klen rökighet (för att vara laffe). Genomträngande fatdoft av Bourbon.

SMAK: 4.00 Inte heller smaken bjuder på nån nämnvärd rökighet inledningsvis utan har några sekunders fördröjning innan åskmolnet börjar mullra. Sträva inslag av aska, lite lakrits, söta röda bär och apelsinskalsbeska. Ganska torrbesk smakkaraktär med en efterföljande medicinal rökighet (bacon, aska) och mald vitpeppar.

ESMAK: 4.00 Mer rökighet i avslutet och där även de kryddiga inslagen upplevs lite större och kraftfullare. Fortfarande är smaken ganska torrsträv och med en del vinösare inslag ifrån madeirafatet. Kanske också nåt övermoget gråpäron som ligger i bakgrunden och skvalpar.

HELHET: 4.00 För att uppskatta denna maltwhisky bör man gilla sin whisky när den är lite mera torrsträv och har ganska liten sötma. Hade själv gärna också sett lite mer av rökinslaget tidigare, även om den växer till sig något mot slutet. 

Ev. kommentar: Lyckas inte övertyga mig helt… är lite besviken även om jag gillar rökinslaget.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20.00 p

Notering: 161106, Sample

[Musiktips:] ***** Check this out!!!
   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *