Torsöl Freja IPA 6,3%

Inte så många mil ifrån mitt hem ligger ön Torsö, strax utanför Mariestad (Vänerns Pärla) där också Torsöl mikrobryggeri har sin hemvist. Här bor också bryggmästare P-G Larsson som tillsammans med sin fru Jeanette har utvecklat en egen ekologisk humleodling med målet att kunna bli självförsöjande. Enekvisten som ingår i ölreceptet tas ifrån den egna tomten och där honungen också kommer från den egna bigården. Det som måste köpas in är malten och idén som finns är att i framtiden kunna köpa lokalproducerad malt från Torsö.

”Varför alla ölen fått fornnordiska namn kommer av att den första öl som vi började sälja till var restaurangen Laxhall ute på Torsö. Laxhall skall uttalas Loxhall och kommer av Lokes häll eller Lokes klippa. Här skall man ha vördat Loke. Därför blev den första ölen Loke”

FREJA IPA
Brödig smak med tydlig beska, inslag av sirapslimpa, smörkola, honung och mandarinskal. Serveras vid cirka 8-10°C till rätter av lamm- eller nötkött. Fruktig, brödig doft med inslag av torkad frukt, sirapslimpa, smörkola, honung och mandarin.”

Mitt omdöme:

Svaga inslag i doften av humle, aprikosmarmelad, apelsin och honung och det bubbliga skummet drar lite åt det bruna hållet.

Smaken går ganska mycket i doftens tecken och har även en liten metallisk underton som tillkommit tillsamman med lite mer sirap. Tycker också att man kan ana ett litet spritgenomslag. Hyfsat god.

Överlag känns den ganska ok men att det finns lite mer att önska i smaken som blir lite för onyanserad. Kul ändå med närproducerad öl och ett plus i kanten för de ekologiska ingredienserna.

Om man är sugen att smaka på fler sorter lokalproducerad öl ifrån detta microbryggeriet är ett besök i Mariestad och några av dess restauranger/krogar att rekommendera.

MaltsorterPilsner- karamell- och rökmalt, ringblomma, enkvist, honung
Humlesorter: Perle, Cascade, Mauritz 85 och Amarillo
OG: – | FG: – | IBU: – | EBC: –
(Vad betyder förkortningarna?)

Notering: 170301, FAN – Se alla smakade ölsorter 

 SORT: Torsöl Freja   SB ART.NR: 31400
 TYP: IPA (Indian Pale Ale)  STYRKA: 6,3%
 PRIS: 36,60 kr (500 ml)  LAND: 
 PRODUCENT: Torsöl Mikrobryggeri  LEVERANTÖR: Torsöl Mikrobryggeri
 Ganska god (Inga fel men står inte ut så mycket. Den är nästan “där”!)
 

Rating: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 

 

 

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 30 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *