Bruichladdich Port Charlotte MC:01 2009 56,3%

Med sprit som framställts på regionalt odlat spannmål (40 ppm) ifrån Invernesshire-regionen och där har använt sig av ex-sicilian vinfat i två år för själva slutlagringen (ingående är det 48% franska 6-åriga fat och 52% amerikanska 6-åriga fat) så skall det bli riktigt intressant att se vart denna smakmässigt tagit vägen och hur mycket vinfaten lyckas sätta sin prägel på denna whisky. 

Bruichladdich Port Charlotte MC:01 2009 56,3%
 WHISKY: Bruichladdich Port Charlotte MC:01
 STYRKA:  56,3%  BUTELJERAD: 2009  ÅLDER:
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 1.039 kr
 DESTILLERI: Bruichladdich  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT: Bruichladdich  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO:

Fattyp: ex-Sicilian-casks, 40 ppm, 100% scottish barley, Travel Retail

 

Mina omdömen/kommentarer: Bruichladdich Port Charlotte MC:01 2009 56,3%

 

DOFT: Det är en underbart gyllenskimmrande åsyn som först möter ögat när man häller upp denna islaywhisky. Här blandas inslagen ifrån rök- och vinfaten till en mycket angenäm doft och där man också kan urskilja lite söta vaniljstråk. Det doftar gott!

SMAK: Först är det en lite mera rökig smak som visar framfötterna. Strax därpå backas den upp av lite mera (vin)torra toner som även har en lätt strävighet i sig. Upplever den ovattnad som en inte alltför brutal islayrökare utan som något mer balanserad och där även lite torr träfatighet infinner sig i smaken. Bör vattnas varsamt då jag tycker den med ett par droppar vatten blir något mera vinös men där också den goda rökigheten falnar av lite för mycket. 

ESMAK: Är till största delen en ganska trä- och vintorr historia och där de goda och rökiga inslagen fyller på underifrån, men utan att ta överhanden. Tycker även att det finns en lite (vin)syrlig ton i de avslutande smakerna som jag inte helt kommer överrens med.

HELHET: En whisky som jag upplever som något mera vinös än rökbaserad och lite torr till sin karaktär, speciellt i eftersmaken men där det finns ganska mycket trevligt att upptäcka och suga länge på. Personligen hade lite mera av de rökiga inlagen uppskattats mer för egen del.

TOTALPOÄNG: 16,50 av 20.00 p

Notering: 190516, Sample 

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 94 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *