Bergslagens Vätte (Väsenserien) 2011 Svensk Single Malt Whisky 59,5%

Vätte heter en av de 5 nya sorterna i den nya ”Väsenserie” med svensk singlemalt och som igår släpptes på Systembolaget av Bergslagens Destilleri och som är en utvald buteljering av numera nedlagda Grythyttan Whiskys lager. Denna andra buteljeringen (”Skogsrå” heter den första som släpptes samtidig) är lagrad på Amerikansk Bourbourbon-fat (200 l) och sherryfat (50 l).

Liksom den föregående finns denna i upplaga av ca. 850 st flaskor och där min whiskyblogg har förärats med ett litet smakprov av denna färska whiskynyhet. De andra tre buteljeringarna ur denna whiskyserie släpps under början av 2018.

 WHISKY:  Bergslagens Vätte (Väsenserien) 2011 Svensk Singlemalt Whisky
 STYRKA:  58%  DEST. ÅR: 2011  BUTELJERAD : 2017
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Grythyttan  SB-ART NR:   31919
 BUTELJERARE:  Bergslagens   LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO:  ca. 850 btl, Fattyp: Amerikansk bourbonfat (200 l) + Sherryfat (50 l)

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: 3.50 Ett fudge_smörkola_vanilj-monster med tilltalande godisdofter och maltig aprikos. En del fatinslag i de bakre regionerna.

SMAK: 3.50 Stora smaker av söt gräddkola, dadlar och vanilj och med en svag ton av brännande kryddighet och grönt gräs(?). Ganska rund i smakerna. Tål nån droppe vatten.

ESMAK: 3.50 Tilltagande kryddpepparhetta mot slutet och där även inslag av pomerans kan anas tillsammans med en svag rökförnimmelse i horisonten. Ganska lång och lite brännande eftersmak.

HELHET: 3.75 En ganska god whisky som är ganska söt och med en lite brännande eftersmak. Kolatoner, malt och vanilj är framträdande smaker och där även kryddigheten är påtaglig. Med ytterst svaga sherrynyanser.

TOTALPOÄNG: 14,25 av 20.00 p

Notering: 171003, Sample, Bergslagens Destilleri

[Musiktips:]


   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 48 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *