Bergslagens Näcken Svensk Single Malt Whisky 58,2%

Den första juni (2018) släpptes Näcken, den femte och sista whiskyn ut av Väsenserien av Bergslagens Destilleri och ifrån det nya buteljeringsmärket Bergslagens Independent Bottler.

NÄCKEN är en orökt whisky lagrad 100% på first fill Bourbon fat ifrån Makers Mark och där ett 200 litersfat från 2011 samt ett par 50 litersfat från 2012 har används till att lagra denna whisky och där min whiskyblogg fått chansen att testa några droppar.

 WHISKY:  Bergslagens Näcken Svensk Single Malt Whisky
 STYRKA:  58,2%  ÅR: 2018  ÅLDER: –
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Bergslagens  SB-ART NR:  33020
 PRODUCENT:  Bergslagens  LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Bourbon

 

Mina omdömen: Bergslagens Näcken Svensk Single Malt Whisky 58,2%

DOFT: 3.75 Goda spannmålsdoftande kokta päron i söt vanilj är mitt första och bestående avtryck jag får när jag sniffar på denna svenska whisky. Ovattnad kan man också ana lite av den höga fatstyrkan i doften som sticker till lite grann utan att bli speciellt otrevlig utan liksom pockar på att få lite mera uppmärksamhet.

SMAK: 3.75 Rund inledning med mjuka tongångar av halm, päron, vitpeppar och vanilj. Inte heller här blir den höga alkoholstyrkan direkt otrevlig där jag personligen gillar när den greppar tag i strupen och visar lite temperament. Vill man hellre vattna så finns det också utrymme för det. 

ESMAK: 3.75 Även avslutet är förhållandevis mjukt även när whiskyn är ovattnad och lite mera ekfatstoner bryter sig loss och slår följe med den goda vaniljen och där vitpepparkryddigheten växer till lite mer och förlänger smaken.

HELHET: 3.75 Detta funkar för mig och där de elegant avrundade fattonerna och den söta vaniljen funkar riktigt bra ihop. Ovattnad ganska kraftfull men ändå med balans och med god kryddighet som bryter av och balanserar upp. En smakrik, rak och ärlig whisky. Hatten av för Grytthyttan Whisky som ursprungligen har kokat detta!!

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 180606, Sample, Varuprov, Bergslagens Independent Bottler
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *