Sansibar Landmark London 9 y.o 2008 52,7%

Smakade igår en införskaffad sample och en nyhet av Sansibar Landmark London 9 y.o 2008 52,7% som är min allra första testade whisky ifrån märket Sansibar Whisky. Humm… ”Islay Single Malt Scotch Whisky” går det dessutom att utläsa i undertexten på etiketten vilket ju inte gör den mindre spännande! 🙂

”Namnet Sansibar kommer inte från den afrikanska ön utan från den tyska ön Sylt. Där ligger nämligen restaurangen Sansibar, som är känt för sina goda mat och fantastiska vinlista. När ägaren ville ha sin egen whisky på restaurangen så kontaktade han Jens Drewitz, som då letade upp whisky till honom.

Detta samarbete ledde till att Jens startade Sansibar Whisky. Då restaurangen inte kan göra av med hela fat med whisky, så säljer Sansibar Whisky numera flaskorna som så att säga blir över när restaurangen tagit sina. De flesta hamnar i Taiwan som är en stor marknad för Sansibar men en del hamnar också i Sverige via Drams & Dreams.” 

 WHISKY:  Sansibar Landmark London 9 y.o 2008 52,7%
 STYRKA:  52,7%  BUTELJERAD ÅR: 2017  ÅLDER: 9 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.359 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   86869
 BUTELJERARE:  Sansibar Whisky  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO:  179 btl.

 

DOFT: 4.25 Torvrökig doft som jag tycker har en liten underliggande jordighet och lätta medicinala inslag av jod och lite plastig fenol. Njutbart och här finns en hög Islay-känsla som ger mersmak och som väcker nyfikenheten!

SMAK: 4.25 Smaken följer doften ganska väl och är om än något kraftigare och ännu lite tyngre i sin karaktär. Här finns en mycket trevlig och sotaskig rökighet, inslag av nytjärad eka och salta ostronskal. Finner en lite torrare hö/halm-smak i botten av denna whisky som har en hög kaliber på alkoholhalten är utan någon större spritighet.

ESMAK: 4.00 Fylligt, brett och med lite jordigt avslut där de medicinala inslagen stöttar upp hela smakbilden bra. En god sugkaramell! 

HELHET: 4.25 En whisky man gärna smakar mera av om man inte är helt främmande för lite kraftfull och god torvrökighet. Funderar lite över ursprungsdestilleri (som jag inte lyckas komma fram till. Kanske en ”HunnaBunna”?) och om detta kanske kan handla om en whisky som legat på ett rent bourbon(?)-fat. (är urkass på alla fatlagringstyper som finns men tycker det är kul att klura lite)  Tål några droppar vatten för den som ev. vill kunna vattna lite. 

TOTALPOÄNG: 16,75 av 20.00 p

Notering: 180120, Sample
Photocredit: Clydesdale AB

[Musiktips:] Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!! Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 21 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *