SMWS 63.73 ”Shake Your Butt” Speyside Whisky Festival 2021 – (Glentauchers) 2008 – 12 YO 62,3%

Många av oss whiskydrickare har förutom vår oändliga jakt på att kunna få uppleva de allra bästa dofterna och smakerna som finns i whisky även en liten samlardjävul i oss och där många strävar efter att försöka göra sina whiskysamlingar kompletta med t.ex. alla utgåvor av ett visst märke eller kanske buteljeringar ur en viss serie.

Själv har jag också en egen liten långsamtgående önskan eller dröm om att försöka kunna smaka på åtminstonde en SMWS-whisky ifrån varje destilleri som man i den världsomspännande whiskyklubben The Scotch Malt Whisky Society valt att köpa in fat och göra egna buteljeringar ifrån. 

För den oinvigde och för den som kanske ännu inte har stött på nån av dessa oftast rejält begränsade utgåvor så kan man säga att för SMWS-buteljeringar är själva doft-och smakupplevelsen viktigare än ursprungsdestilleriet och där man bygger sitt ”hemliga” etikett-nummer-system kring följande exempel (10.127) där siffrorna före punkten talar om vilket destilleriet som producerat whiskyn är. Siffrorna efter punkten berättar vilken buteljering i ordningen det är ifrån just det aktuella destilleriet. (Runt om på internet finns givetvis vid det här laget och även här på freddeboos.se ganska kompletta nummerlistor för den som är ”nyfiken” och som vill veta vilket destilleri det är som gömmer sig bakom det chiffrerade nummret) 

Innan whiskyn i detta blogginlägget presenteras vill jag först också passa på och ge en stor *SHOUTOUT* och tacka Per på Torsdagsdramduellen som varit generös och behjälplig med att släppa några samples till mig på några av de som jag ännu saknar smaknoter på i min totala SMWS-lista. 👍

”In celebration of the Spirit of Speyside Whisky Festival 2021” //SMWS

 
 WHISKY: SMWS 63.73 ”Shake Your Butt” Speyside Whisky Festival 2021
 STYRKA:  62,3%  BUTELJERAD: 2008  ÅLDER: 12 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: £64.60
 DESTILLERI:  (Glentauchers)  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  SMWS  LEVERANTÖR:  SMWS
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 2nd Fill Ex-Oloroso Butt – Outturn: 560

 

Mina omdömen: SMWS 63.73 ”Shake Your Butt” Speyside Whisky Festival 2021 12 YO 62,3%

SMWS 63.73 ”Shake Your Butt”DOFT: (4,25 p) En snyggt bärnsten-/kopparfärgad whisky som har en god sherrynyanserad doft med inslag av både lite kolakaramell och möbelpolish. Lite stramt läder, sirap och några röda bär kan också tilläggas doftpaletten som överlag tycker jag är riktigt god.

SMAK: (4,00 p) Lite mer tryck (ovattnad) i smaken och där gräddkola och tuttifrutti spelar på samma planhalva. Här finns också inslag av mörk choklad och lite kryddig chili, läder och en hint av citrusmarmelad och några ljusa sirapstoner. 

ESMAK: (3,75 p) Några droppar vatten rundar av den i övrigt ganska alkoholstarka käftsmällen men tar också fram lite mer av de underliggande torrare nyanserna och där munkänslan blir ganska stram mellan tungan och gommen. Mörk choklad, lädersoffa och möbelpolish är återkommande nyanser som triggar smaklökarna. 

HELHET: (4,00 p) En god och trevlig singlemalt som ovattnad bjuder på en ganska stor käftsmäll då alkoholstyrkan är rejält hög och som har goda sherrynyanser och med lite torrstramare partier. Här finns även en viss fruktsötma som kan anas lite i det dova dunklet.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Notering: 220107, Sample, Torsdagsdramduellen

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 62 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *