Svenska Eldvatten North Islay 57,9% (Ex 30 US Gallon Bourbon Barrel #SE088)

Svenska Eldvattens utgåvor är ofta ruggigt eftertraktade när de lanseras och där man bör ha en god relation med whiskygudarna om man skall lyckas hinna med och kunna nypa nån av dessa flaskor som dessutom ofta brukar vara ganska begränsade i upplagorna. 🙂 Man bör ju också vara stadd vid ganska god kassa om man vill kunna smaka på allt som släpps då whisky i dessa dagar överlag inte heller är helt gratis.

Ett annat alternativ kan ju också vara att försöka vaska fram en sample på whiskyn man vill smaka på genom att gå via vänner och bekanta som äger whiskyflaskan eller kanske komma i kontakt med någon som känner någon med hjälp av något av alla de whiskyforum som numera finns lite varstans och runtom på nätet.

– Vågar man verkligen smaka och dricka whisky som någon annan har samplat upp för att dela med sig av?  vet jag att en del undrar över och där även egna närstående har ställ frågan till mig själv. Givetvis kan man ju inte garantera innehållet i alla samplesflaskor och där whiskyn byter ägare härs och tvärs men där jag ändå skulle vilja påstå att samplesmarknaden är ganska självsanerande och där oärliga individer ganska snart upptäcks och sållas bort och stängs ute ifrån whiskygemenskapen. Å andra sidan vet man ju inte heller om spriten som köps i alla barer och krogar är äkta heller… (Ett annat tips kan ju vara att man går ihop med några nära kompisar och bildar (eller går med i) en egen liten whiskyklubb för att där igenom enkelt kunna dela på kostnaden fast ändå kunna smaka på många sorter).

Sedan kan man ju också alltid diskutera och fundera lite över frågan om hur många centiliter man bör ha smakat på av en speciell whisky för att kunna ge den ett någorlunda rättvist betyg. För egen del så tycker jag att två till tre centiliter funkar alldeles utmärkt för att i alla fall kunna få en hygglig och ärlig uppfattning om vad det är man smakar på och att där man istället som inhämtare och läsare av smaknoterna/recensionen får lägga sina egna värderingar i hur pass gångbara dessa betyg kan vara och hur stort värde man lägger på dom. 

Ojsan, detta inlägget drog sig visst iväg lite grann… 😀 Nog om det och dags för ett provsmak av en sample-3:a ifrån en av landets oberoende buteljerare av whisky – Svenska Eldvatten och en buteljering ifrån ett ej namngivet destilleri ifrån den norra delen av Islay. Nu åker vi!! 🙂

 WHISKY:  Svenska Eldvatten North Islay
 STYRKA:  57,9%  ÅR: 2011  ÅLDER: 6 yo
 REGION:  Islay  TYP: Singemalt  PRIS: 900 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:  
 BUTELJERARE:  Svenska Eldvatten  LEVERANTÖR:  Svenska Eldvatten
 ÖVRIG INFO:  Ex 30 US Gallon Bourbon Barrel #SE088 (Maj 2011 – Jun 2017)

 

Mina omdömen: Svenska Eldvatten North Islay 57,9% (Ex 30 US Gallon Bourbon Barrel #SE088)

DOFT: Ovattnad har den ett rejält (bourbon)tryck som ligger på gränsen till att bli lite spritig. Låter man den lugna ner sig lite kommer lite mera ekfatiga tongångar fram tillsammans med bourbonvanilj och lite vitpeppar. Upplever att den har en ganska klar (ren) och maltig whiskydoft utan nån direkt rök.

SMAK: Marsipan, halm, vanilj och sågat trä. Kanske finns det även lite tea i utkanten. Först en del maltsötma men som ganska fort bryts ner av en efterföljande beska. Orökig och lätt spritig. (Kan med fördel vattnas).

ESMAK: Lite torr, besk eftersmak. Återigen ligger fortfarande marsipanen och torkat hö långt fram och där liten vaniljsötma anas ifrån bakvattnet…

HELHET: En ganska renodlad, orökig maltwhisky med en del träfatsinslag och lite beska undertoner. Upplever den lite rå till en början och där nån droppe vatten hjälper upp den ganska mycket och där lite aprikos, mer vanilj och kanske även nått kokat päron då dyker upp.

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

[wp_charts title=”north_islay” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 30, 20, 15, 15, 35, 25, 25, 5, 35″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190226, Sample

 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 32 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *