Tomatin Five Virtues Earth Edition 46%

I från skottlands högland och Tomatin-destilleriet kommer min nästa provsmakade whisky och som är en whisky som ingår i serien Five Virtues. The Earth Edition exemplifieras i en upplaga som är rik på intensiv rökig torv och som är lite ovanligt för Tomatin-whiskyn då man bara destillerar med rökat korn under två veckor varje år och där whiskyn vanligtvis inte släpps under varumärket Tomatin.

Detta är en whiskyserie där man ifrån destilleriet hyllar den urgamla konsten att koka whisky och där man vill visa hur man kan framställa whisky, det flytande guldet genom att kombinera de fem olika elementen trä, eld, jord, metall och vatten.

Här ges man möjligheten att kunna djupdyka bland några av de ingående smakerna hos Tomatin-whiskyn och smaka på varje enskild del som deras whiskyframställning centralt bygger på.

Lyckligtvis har jag lyckats få tag på ett smakprov av hela serien och som jag ”som av en händelse” tänkte köra en liten egen miniprovning på… – En Tomatin-resa och de fem elementen!

| WOOD | FIRE | EARTH | METAL | WATER |

 WHISKY:  Tomatin Five Virtues Earth Edition
 STYRKA:  46%  ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Highland  TYP: Singlemalt  PRIS: 895 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   82447
 PRODUCENT:  Tomatin  LEVERANTÖR:  Galatea AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: refill hogshead oak, (6000 btl)

 

Mina omdömen/kommentarer: Tomatin Five Virtues Earth Edition 46%

 

DOFT: Jordiga inslag möter lite svaveltoner, lätt rökighet. Fyllig, lite metallisk. Grå gymnastik-gummimatta

SMAK: Ganska fruktig inledning, lätt tuggummi-nysnserad och ganska tunn. I bakgrunden anas en lättare gummirökighet, söt honung och lite vitpeppar.

ESMAK: Lättare, ljusare träfatsnyanser som blandas upp med flyktiga rökdimmor och lite gummi. Liten sälta kan också hittas även i avslutet.

HELHET: En mycket lätt, ljus men ändå ganska elegant rökwhisky ifrån fastlandet. Har man aldrig tidigare smakat rökwhisky och kanske är lite rädd så kan denna vara en bra instegswhisky att börja med då de rökiga inslagen finns där men är förhållandevis små och där det i övrigt är bra kvalitet på spriten och utan nån större spritighet.

TOTALPOÄNG: 15,25 av 20.00 p

[wp_charts title=”radarchart_tomatin_earth” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,15,20,20,20,15,25,20,20,10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190206, Sample, (FAN)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.